Vijesti 26.11.2015.

Policija Srpske i SIPA: Počeo lov na ekstremiste!

ČITANJE: 3 minute
SIPA
Policija RS i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenuli su žestoku akciju kontrole i privođenja lica koja sumnjiče da su pripadnici terorističkih grupa povezanih s nedavnim napadima u Rajlovcu i Zavidovićima!

Zbog sumnje da je povezan s radikalnim islamistima i njihovim planovima za izvođenje novih terorističkih akcija, pripadnici CJB Bijeljina preksinoć su u Skelanima priveli Enesa Tihića (33), inače sina odbornika SBB-a u SO Srebrenica Dauta Tihića, dok su agenti SIPA u Kalesiji juče uhapsili Elmu Đusinac (21), državljanku Srbije, takođe zbog sumnje da je povezana s terorizmom!

– Policijski službenici CJB Bijeljina, na osnovu naredbe za pretresanje koju je izdao Osnovni sud u Srebrenici, a uz saglasnost Okružnog tužilaštva u Bijeljini, pretresli su prostorije koje koristi lice E. T. Pretres je izvršen na dvije lokacije na području Skelana, s ciljem pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava. U toku je kriminalistička obrada nad E. T. – izjavila je portparolka CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Problematičan tip

Izvori Pressa otkrivaju da, osim potrage za skrivenim naoružanjem na porodičnom imanju Tihića u Skelanima, Policija Srpske ima prilično čvrste dokaze da je sin odbornika SBB-a u srebreničkom parlamentu jedan od lidera vehabijskog pokreta na ovom području!

– Enes Tihić još odranije je poznat kao problematičan momak, koji je svojevremeno imao ozbiljan problem s konzumiranjem narkotika. Međutim, njegovo ponašanje u posljednje vrijeme je otišlo u potpuno drugu krajnost. Vjerski se radikalizovao i povezao sa vehabijama i njihovim učenjem, tako da je postao bezbjednosno zanimljiv nadležnim policijskim službama kao jedan od lidera radikalnih islamista na području Srebrenice – otkrivaju naši sagovornici.

Iz SIPA su za Press juče potvrdili da je zbog sumnje u povezanost sa terorističkim organizacijama, u Kalesiji uhapšena Elma Đusinac, rođena u Kosovskoj Mitrovici, za kojom, inače, prema navodima pojedinih federalnih medija, već postoji raspisana potjernica u Srbiji.

– S ciljem zaštite istrage o detaljima ovog slučaja ne mogu vam više reći, osim to da SIPA intenzivno sprovodi istražne radnje u vezi sa slučajevima u Rajlovcu i Zavidovićima – rekla nam je Kristina Jozić, portparolka SIPA.

Vehabijski guru

Sarajevska televizija N1 juče je prenijela da je pored Elme Đusinac SIPA u Kalesiji bila uhapsila i njenog supruga Enesa Mešića, poznatog vehabijskog “gurua” iz Dubnice, koji je, prema istim navodima, nedugo nakon hapšenja pušten na slobodu.

Mešić je, inače, odranije poznat obavještajnim i bezbjednosnim agencijama u BiH, s obzirom na to da je bio u grupi vehabija koje su uhapšene 3. septembra prošle godine u policijskoj akciji kodnog naziva “Damask”. Pored Mešića, tada su uhapšeni i Bilal Bosnić, Avdulah Hasanović, Emin Hodžić i Adem Karamujo. Nakon tromjesečnog pritvora Mešić je pušten na slobodu, a jedini iz te grupe koji je kasnije osuđen za podstrekivanje na terorizam je Bilal Bosnić.

Suprug iz pakla

Enes Mešić, suprug uhapšene Elme Đusinac, široj javnosti postao je poznat prije skoro tri godine, kada je svojoj tadašnjoj supruzi, Ameli Biogradliji iz Busovače, nanio užasne povrede skalpelom u predjelu genitalija! Nesrećna žena je u januaru 2013. u kritičnom stanju primljena u sarajevski klinički centar, a ljekari su utvrdili da joj je povrede nanio njen suprug, član vehabijske komune u Dubnici kod Kalesije. Otkriveno je da je Mešić skalpelom želio da obreže svoju suprugu na ritualan način, kakav se praktikuje u najradikalnijim islamskim državama.

(Press)