Vijesti 22.02.2016.

Policija tvrdi kako mladić u Okučanima nije prebijen zato što je Srbin

ČITANJE: 2 minute
Jovan matijevic okucani
Brodsko-posavska policija izvijestila je da kriminalističko istraživanje o okolnostima tuče koja se dogodila u Okučanima krajem prošle sedmice nije utvrdilo obilježja zločina iz mržnje, kako se moglo pretpostaviti po medijskim izvještajima i izjavama nekih učesnika incidenta.

-Tokom kriminalističkog istraživanja nisu utvrđena obilježja zločina iz mržnje- rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u vezi s tučom koja se u petak oko ponoći dogodila u ugostiteljskom objektu u Okučanima, glasnogovornik brodsko-posavske Policijske uprave Antun Jakobović.

Rekao je da je remećenje javnog reda i mira počelo nakon što je 22-godišnji mladić s područja općine Lipika uplatio dvije pjesme na muzičkom aparatu u kafiću. Prišao mu je 28-godišnjak, koji je prije toga sjedio s četvoricom i od njega zatražio da više ne pušta “takve pjesme”, pa su se posvađali.

U svađi je 22-godišnjak odgurnuo, a zatim i udario 28-godišnjaka, koji mu je uzvratio, rekao je Jakobović. U sukob su se umiješala još četiri muškarca u dobi od 16, 28, 31 i 36 godina, koji su bili u društvu s 28-godišnjakom. Pokušavajući zaustaviti sukob, umiješao se i 23-godišnjak iz lipičke opštine, koji je u kafić došao sa pretučenim mladićem, no dvojica iz grupe su ga ubrzo izgurala vani.

Teretiće ih za remećenje javnog reda i mira

Tokom istrage policija je utvrdila kako se učesnici incidenta nisu međusobno poznavali te da su dvojica mladića nastavila noćni provod na lipičkom području.

Inciddent je policiji prijavila majka 22-godišnjaka u subotu ujutro. Šestoricu od sedmorice učesnika tuče policija će prijaviti za remećenje javnog reda i mira.

O toj tuči više medija prenosi izjave dijela učesnika incidenta na osnovu kojih se moglo zaključiti da je povod bila međunacionalna nesnošljivost.

Brodsko-posavska Policijska uprava izvijestila je danas kako je tokom vikenda bilo sedam slučajeva remećenja javnog reda i mira.

(Index.hr)