Vijesti 17.10.2015.

Policija uklonila šatorsko naselje Sindikata “Solidarnost” u Tuzli

ČITANJE: 1 minuta
SATORSKO NASELJE
Pripadnici specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona uklonili su jutros šatorsko naselje koje su prije nepuna dva mjeseca postavili radnici okupljeni oko Sindikata “Solidarnost” u blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Šatori su uklonjeni nakon što je MUP Tuzlanskog kantona izdao rješenje da Sindikat “Solidarnost” Tuzlanskog kantona nema odobrenje za proteste.

Prilikom uklanjanja šatorskog naselja policija je u njemu pronašla predsjednika Sindikata “Solidarnost” Sakiba Kopića, kojeg je privela na saslušanje, a kasnije i pustila, javili su federalni mediji.

– Došli su u ranu zoru, bio sam u šatoru, naredili mi da izađem i da uklonim šator, ali sam odbio, zatim su mi naredili da se sklonim, ali sam i to odbio jer sam slobodan građanin i imam pravo da stojim na komadu zemlje, ali oni nisu mislili tako pa su me uhapsili i doveli u stanicu. Nakon pola časa su me pustili- rekao je novinarima Kopić.

Radnici okupljeni oko Sindikata “Solidarnost” postavili su šatorsko naselje u blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona prije skoro dva mjeseca. Zahtjevaju da se firmi “Tuzla kvarc” da dozvola za eksploataciju pijeska, stručni nadzor nad opasnim materijama u “Poliohemu” i povezivanje radnog staža radnicima “Polihema” i konfekcije “Borac”.

Radnicima je juče naređeno da uklone šatore, a ukoliko to odbiju, šatore će ukloniti policija.

(Agencije)