Vijesti 26.04.2017.

Policija zbog privrednog kriminala češlja Dom penzionera

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici kriminalističke policije Banjaluka, u ponedeljak su pretresli prostorije Doma penzionera, nezvanično, zbog prijava da je pravnica te ustanove falsifikovala dokumenta.

– Pretres je izveden po naredbi Osnovnog suda Banjaluka, uz saglasnost dežurnog tužioca i tom prilikom izuzet je računar, koji će biti poslat na vještačenje, a u cilju dokazivanja iz oblasti privrednog kriminaliteta – potvrdila je portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka, Marija Markanović.

Upućeni u ovaj slučaj tvrde da je pravnica, Zorica Milinković, falsifikovala dokumenta, između ostalog, izdavala lažne potvrde o volontiranju u Domu i to u vrijeme kada ustanova nije ni radila.

Ustanova za koju se vezuju brojne afere i neregularnosti, tako je ponovo dospjela u žižu javnosti.

Naime, za Dom penzionera se od njegovog osnivanja vezuju uglavnom negativne priče, radnici su nezadovoljni zbog „nezakonitog pokušaja smanjivanja plata“, a kruže priče i kako je Dom „leglo nepotizma“.

Ekipa “EuroBlica” posjetila je juče ovu ustanovu u Obilićevu, a kratak komentar dala nam je upravo pravnica, Zorica Milinović, koja za sve negativne priče, sumnjiči, nezadovoljne radnike.

– Možemo izjaviti da ova ustanova dobro funkcioniše, da radnici imaju uredne plate, uredne doprinose i naknade po raznim osnovama. Naravno da se dešava problem od strane neradnika u Domu, koji žele da naprave probleme sa nekakvim anonimnim, krivičnim prijavama. MUP to istražuje, neka istraže do kraja, sve je uredu- rekla je ona, tvrdeći i da zna otkuda nama informacije da je policija u ponedeljak bila u Domu.
Direktor, Đuro Crnomarković, trenutno je na godišnjem odmoru, a u telefonskom razgovoru rekao je da nije najbolje upoznat sa detaljima.
– Šta ja znam, neka utvrde nadležni. Izuzeti su računari iz finansijsko- računovodstvene službe, u vezi neke potvrde, nemam pojma, nije to ni bilo u vreme mog mandata – izjavio je za „EuroBlic“ Crnomarković i potvrdio da pravnica u Domu radi od osnivanja te ustanove 2012. godine.

Upućeni u rad i poslovanje ove ustanove, sa kojima smo razgovarali, ističu da odgovorni u Domu „vode tu ustanovu u propast, iako se u javnosti hvale da posluju pozitivno“.

Za pravnicu tvrde da je na toj funkciji radila, iako nije imala diplomu, te da je tek u međuvremenu završila privatni fakultet.

Dom obilazila i inspekcija

Podsjetimo, Dom penzionera nedavno je obilazila i republička inspekcija rada, na zahtjev Sindikalne organizacije Doma.

Radnici su se žalili da je rukovodstvo ustanove donijelo novi Pravilnik o radu, po kojem, se većini zaposlenih smanjuje plata.

Inspekcija je utvrdila da su primjedbe radnika opravdane, te naložila poslodavcu da donese Pravilnik u skladu sa zakonom. Dom se, kako saznajemo, žalio drugostepenom organu na ovu odluku.

(EuroBlic)