Vijesti 06.02.2016.

Političar u BiH ima 4 puta veću platu od ljekara

ČITANJE: 2 minute
politicari
Premda je uvriježeno mišljenje da zaposleni u insitucijama BiH imaju visoke plate, manje je poznato da i među njima vlada velika razlika. Bez obzira koliko je neko stručan u svojoj oblasti, njegov nadređeni, koji je politički kadar, ima zagarantovana veća primanja. Političari zasad vode 4:1, u odnosu na, na primjer, ljekare specijaliste.

Političari u BiH ne samo da kreiraju našu stvarnost, već i uspostavljaju sistem vrijednosti, prema kojem je njihov rad cjenjeniji od, na primjer, ljekara, profesora ili pilota. Osnovica za obračun plata u državnim institucijama je 85 odsto od prosječne plate, koja iznosi 826 maraka. Redoslijed koeficijenata najbolje opisuje precijenjenost političara. Najplaćeniji su članovi Predsjedništva BiH koji imaju koeficijent 10, zatim predsjedavajući Savjeta ministara BiH sa 9, 5 ili ministar sa 8, 5. To su sve plate od 5, 6 ili sedam hiljada maraka. Nasuprot tome, ljekar specijalista u Republici Srpskoj ima 1.890 maraka, a medicinska sestra 810.

Simptomatično je da su od svih profesija koje se finansiraju iz državnog budžeta najplaćenije one koje se po pravilu dodjeljuju po političkoj liniji. Tako se u BiH teško može dogoditi da dokazani stručnjak iz svoje oblasti može imati veću platu od svog nadređenog koji je po pravilu postavljen od politike. Na primjer, po zakonu koji su takođe pisali političari, direktor policijske agencije ima koeficijent za obračun plate 8 i može mjesečno zaraditi više od 5.500 maraka. Istovremeno, policijski inspektor koji treba da istražuje kriminal ima četiri puta manja primanja i koeficijent od jedva veći od 2.

-Ne može svako biti inspektor. Za to radno mjesto su kriteriji vrlo visoki, a svako može biti direktor, pod uslovom da je pripadnik neke stranke koja je raspodjelom funkcija dobila tu fotelju. To nije slučaj samo sa tim direktorom, već sa svakim direktorom unutar javnog sektora- tvrdi Adis Arapović iz CCI-ja.

Nelogičnostima nikad kraja. Šef kabineta zamjenika ministra ima veću platu od brigadira Oružanih snaga, a zamjenik rukovodioca neke upravne organizacije ima veća mjesečna primanja od pukovnika i majora zajedno. Stručni saradnik u državnoj instituciji ima malo manju platu od brigadira i pukovnika, ali ima veću od majora. Ovakav sistem vrijednosti vrijedi u zemljama poput BiH. U drugim se znanje više cijeni. U susjednoj Hrvatskoj ministar u prosjeku ima 5.263 marke, dok doktor specijalista, u prosjeku ima 700 maraka manju platu. U BiH je ta razlika 4:1, naravno, u korist političara.

(AA)