Politika 09.11.2015.

Političari bi mogli da ostanu bez “bijelog hljeba” ?

ČITANJE: 2 minute
bijeli hljeb
Zbog ogromnog pritiska javnosti i očekivanja međunarodne zajednice da se enormna javna potrošnja smanji i stavi pod kontrolu, u ovom trenutku vodi se svojevrsna utrka između izvršne i zakonodavne vlasti u vezi s uređenjem oblasti koja tretira isplate plata i naknada u institucijama BiH.

Naime, u tijelima i organima Bosne i Hercegovine trenutno se “provlače” dva zakona o platama i naknadama, gotovo identična po formi, ali suštinski različita u nekim od ključnih odredaba, kao što je pitanje reguliranja “bijelog hljeba” za zvaničnike koji su okončali mandat.

Podsjećamo, zakon kojim bi se ukinula ova skandalozna povlastica, predlagača Damira Arnauta (poslanika SBB-a), već je prošao u Predstavničkom domu, no u Domu naroda stoji već oko pola godine.

U međuvremenu, Ministarstvo finansija BiH je kreiralo vlastiti prijedlog zakona, po kojem bi zvaničnici i funkcioneri pravo na ovu privilegiju imali šest, a ne 12 mjeseci, kao dosad. Nadalje, ovaj zakon tretira i mijenjanje naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima, ali i dodataka na platu pripadnicima policijskih agencija u BiH.

Nacrt ovog zakona stavljen je na dnevni red posljednje sjednice Vijeća ministara, no o njemu se nisu izjašnjavali “dok se ministri ne upoznaju s njim” i Ministarstvu finansija eventualno pošalju svoje primjedbe.

U međuvremenu, iz Doma naroda dolaze najave da bi “njihov” zakon, “Arnautov zakon”, konačno mogao da bude usvojen na sjednici 10. novembra.

– Zakon je prošao naše Povjerenstvo za finansije i proračun i biće na dnevnom redu sjednice Doma naroda u utorak- potvrdila je Ljilja Zovko (HDZ), delegat u Domu naroda i predsjedavajuća ove komisije.

Osvrnuvši se na zakon Ministarstva finansija, kaže kako joj je drago da se Vijeće ministara nije izjašnjavalo “jer je ostavljena mogućnost za doradu”.

– Očekivanja od ovog zakona su velika, jer javnu potrošnju moramo skresati i staviti pod kontrolu. Osobno ću se angažirati da taj zakon bude s očekivanjima navedenim u Reformskoj agendi- ističe Zovko.

Dragutin Rodić, delegat Srba u Domu naroda, ističe da se i u prethodnom mandatu zalagao za sistemsko uređenje ovog zakona i oblasti.

– Mnogi dosadašnji pokušaji bili su populistički. Ja nemam nikakve dileme, za ukidanje sam ‘bijelog hljeba’ i tako ću se i izjasniti. Možda, eventualno, treba uvesti neki kraći period od mjesec-dva, dok se ljudi ne snađu- ističe Rodić.

Ni za Sifeta Podžića (DF), delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda, nema dileme da privilegiju “bijelog hljeba” treba ukinuti.

– To je zakon iz vizije 14-22 DF-a, koji je SBB preuzeo od nas. To je racionalan i koristan zakon i mi ga potpuno podržavamo- poručuje Podžić.

Zaključuje da je raspoloženje u Domu naroda takvo da bi ovaj zakon na sjednici 10. novembra konačno mogao da bude osvojen.

(Nezavisne novine)