Političari bi mogli da ostanu bez “bijelog hljeba” ?

bijeli hljeb
bijeli hljeb
Zbog ogromnog pritiska javnosti i očekivanja međunarodne zajednice da se enormna javna potrošnja smanji i stavi pod kontrolu, u ovom trenutku vodi se svojevrsna utrka između izvršne i zakonodavne vlasti u vezi s uređenjem oblasti koja tretira isplate plata i naknada u institucijama BiH.

Naime, u tijelima i organima Bosne i Hercegovine trenutno se “provlače” dva zakona o platama i naknadama, gotovo identična po formi, ali suštinski različita u nekim od ključnih odredaba, kao što je pitanje reguliranja “bijelog hljeba” za zvaničnike koji su okončali mandat.

Podsjećamo, zakon kojim bi se ukinula ova skandalozna povlastica, predlagača Damira Arnauta (poslanika SBB-a), već je prošao u Predstavničkom domu, no u Domu naroda stoji već oko pola godine.

U međuvremenu, Ministarstvo finansija BiH je kreiralo vlastiti prijedlog zakona, po kojem bi zvaničnici i funkcioneri pravo na ovu privilegiju imali šest, a ne 12 mjeseci, kao dosad. Nadalje, ovaj zakon tretira i mijenjanje naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima, ali i dodataka na platu pripadnicima policijskih agencija u BiH.

Nacrt ovog zakona stavljen je na dnevni red posljednje sjednice Vijeća ministara, no o njemu se nisu izjašnjavali “dok se ministri ne upoznaju s njim” i Ministarstvu finansija eventualno pošalju svoje primjedbe.

U međuvremenu, iz Doma naroda dolaze najave da bi “njihov” zakon, “Arnautov zakon”, konačno mogao da bude usvojen na sjednici 10. novembra.

– Zakon je prošao naše Povjerenstvo za finansije i proračun i biće na dnevnom redu sjednice Doma naroda u utorak- potvrdila je Ljilja Zovko (HDZ), delegat u Domu naroda i predsjedavajuća ove komisije.

Osvrnuvši se na zakon Ministarstva finansija, kaže kako joj je drago da se Vijeće ministara nije izjašnjavalo “jer je ostavljena mogućnost za doradu”.

– Očekivanja od ovog zakona su velika, jer javnu potrošnju moramo skresati i staviti pod kontrolu. Osobno ću se angažirati da taj zakon bude s očekivanjima navedenim u Reformskoj agendi- ističe Zovko.

Dragutin Rodić, delegat Srba u Domu naroda, ističe da se i u prethodnom mandatu zalagao za sistemsko uređenje ovog zakona i oblasti.

– Mnogi dosadašnji pokušaji bili su populistički. Ja nemam nikakve dileme, za ukidanje sam ‘bijelog hljeba’ i tako ću se i izjasniti. Možda, eventualno, treba uvesti neki kraći period od mjesec-dva, dok se ljudi ne snađu- ističe Rodić.

Ni za Sifeta Podžića (DF), delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda, nema dileme da privilegiju “bijelog hljeba” treba ukinuti.

– To je zakon iz vizije 14-22 DF-a, koji je SBB preuzeo od nas. To je racionalan i koristan zakon i mi ga potpuno podržavamo- poručuje Podžić.

Zaključuje da je raspoloženje u Domu naroda takvo da bi ovaj zakon na sjednici 10. novembra konačno mogao da bude osvojen.

(Nezavisne novine)

Kineska Nova godina obilježena u Banjaluci

Kineska Nova godina obilježena je u Banjaluci, u organizaciji Konfucijevog instituta. Novu godinu kineskom predsjedniku Si Đin Pingu čestitao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa željom da saradnja BiH i Kine bude dodatno konkretizovana na Samitu inicijative “Pojas i put”, u aprilu. Kineska Nova godina ili Praznik proljeća, u Banjaluci je obilježena programom,

Reprezentacija Regiona za osobe sa Daunovim sindromom odigrala utakmicu u Banjaluci 

Osobe sa Daunovim sindromom kreću u nove pobjede! Reprezentacija BiH, Srbije i Crne Gore, tokom priprema za Evropsko prvenstvo za osobe sa Daunovim sindromom u malom fudbalu, odigrala je u Banjaluci utakmicu sa funkcionerima i ministrima. Reprezentacija Regiona bivše Јugoslavije za osobe sa Daunovim sindromom odigrala je u Banjaluci utakmicu koja je i priprema za

Auto udario djevojčicu na pješačkom prelazu u Banjaluci

Večeras se u ulici Branka Popovića u Banjaluci dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo maloljetno lice. Nezgoda se dogodila na obilježenom pješačkom prelazu u blizini tržnog centra “Bingo” i u njoj su učestvovali M.M. sa putničkim automobilom marke “Fiat” i maloljetno lice. Kako nezvanično saznajemo radi se o djevojčici koja nije životno ugrožena. Na

Zagreb i u drugoj utakmici bolji od Borca

Rukometaši PPD Zagreba pobijedili su i u drugoj prijateljskoj utakmici Borac M:tel. Učesnik Lige šampiona danas je u banjalučkoj dvorani “Borik” slavio rezultatom 31:29 (14:15), a susret je objema ekipama bio dobar test za nastavak sezone. Najefikasniji u gostujućem timu bili su Miloš Božović sa sedam golova i Ante Gadža sa šest, a u Borcu

SKUP PODRŠKE POSLANICIMA ISPRED SP: Zaustaviti cijepanje stranke 

Skup podrške Klubu poslanika Socijalističke partije u NSRS održan je ispred prostorija partije u Banjaluci u organizaciji članova i simpatizera SP iz najvećeg grada Srpske. Organizatori skupa pozvali su i predsjednika stranke Petra Đokića da im se obrati i javno obrazloži poslednja dešavanja u SP, ali lider Socijalista nije došao na skup. Okupljenima su se obratili

Selak najavio dolazak na sjednicu Glavnog odbora SP u Doboju

Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Goran Selak najavio je dolazak na sutrašnju sjednicu Glavnog odbora partije u Doboju, iako nije pozvan. Selak je pozvao na jedinstvo u partiji u cijeloj Republici Srpskoj i poručio da članovi SP-a neće dozvoliti cijepanje partije. On je rekao i da su na današnji skup u Banjaluci, koji su

RS dobija Fond za nauku i inovativnost

Vlada Republike Srpske planira da sljedeće godine osnuje Fond za nauku i inovativnost Republike Srpske, što je samo jedna od planiranih aktivnosti ka uspostavljanju efikasnijeg sistema upravljanja naučnoistraživačkim i inovacionim potencijalom u RS. Sličnu državno organizaciju ima Srbija, koja je Fond za nauku Republike Srbije osnovala u januaru prošle godine sa ciljem obezbjeđivanja uslova za