Politika 28.08.2016.

Političke partije čekaju na pare od Vlade RS

ČITANJE: 2 minute

Pet dana prije zvaničnog početka izborne kampanje Vlada političkim strankama duguje milion i 60 hiljada maraka.

Jučerašnja izjava premijerke da im do 2. septembra neće uplatiti sve zaostale grantove, za opoziciju je pokušaj pritiska i izborne sabotaže. Za NDP Dragana Čavića to znači 80 hiljada maraka manje, pa će im u toliko biti skromnija i izborna kampanja.

“To što se duguje političkim partijama neposredno pred izbore je prvi put, koliko ja pamtim, u RS da se to događa od kako postoji zakon o finansiranju političkih stranaka. Četiri mjeseca neisplaćena nije malo i to stvarno ograničava mogucnosti opozicionih stranaka”, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Od tri miliona koliko poreski obveznici izdvajaju za finansiranje partija najvećoj stranci pripadaju dva, ali se za razliku od opozicije u SNSD-u ne žale mnogo. Kažu da grantove strankama Vlada isplaćuju mjesec za mjesec sa četiri mjeseca zakašnjenja, i u svemu ne vidi ništa sporno. Da para trebaju za kampanju svjestan je i lider socijalista ali kaže da partije nisu prioritet.

“Važnije su penzije, plate i naknade borcima i socijalna davanja. Ali u svakom slučaju mislim da se u toku septembra mjeseca mogu stvoriti uslovi i za tu obavezu jer očekujem da će aranžman sa MMF-om biti pozitivno okončan”, rekao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Ratu MMF-a najradije ne bi čekao lider DNS-a Marko Pavić. Pred prošle izbore revizori CIK-a DNS su uhvatili u nezakonitom finansiraju kao i brojne druge partije.

“Glavni prihod DNS-a su upravo sredstva koja uplaćuje Narodna skupština i Vlada RS i mislim da bi ih dobro bilo isplatiti. Tim bi se puno pomoglo političkim partijama da se ne upuštaju u neke mutne vode i radnje”, rekao je Pavić.

Pare iz budžeta prijeko su potrebne i Naprednoj Srpskoj. 30 hiljada maraka iz budžeta znači im biti ili ne biti jer u kampanji nisu ni planirali potrošiti mnogo više.

(ATV)