Politika 15.05.2021.

Politički analitičar Kurt Basiner: S ovakvim Ustavom BiH ne može u NATO

ČITANJE: 2 minute

Pojačati snage EUFOR-a u BiH te dodatno osnažiti Kancelariju visokog predstavnika (OHR), to su najvažniji potezi koji se trebaju preduzeti u budućnosti, a sve do donošenja novog Ustava BiH, kazao je u razgovoru za „Avaz“ ugledni politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije Kurt Basiner.

– Garanti Dejtona mogu i moraju osigurati mir i stvoriti povoljno okruženje za građane BiH da od svojih političara zahtijevaju dostojanstvo, odgovornost i dobru vladu. BiH treba novi ustavni poredak koji će napraviti građani za građane. Jasno treba staviti do znanja da će se u BiH provoditi loša stara pravila, sve dok ne usvojite nova. Prevedeno, to znači da će EUFOR i OHR postojati dok se ne usvoji novi ustav – istakao je Basiner.

Govoreći o non-paperu, Basiner navodi da je onaj Janeza Janše bio posebno destruktivan, ali da ga je slijedio onaj koji je sponzorisala Hrvatska, zajedno s Mađarskom, Bugarskom i Slovenijom – kao i Grčkom.

– Janšin non-paper bio je usmjeren na testiranje reakcije zapadnih sila, koje su zakonski obavezne podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te na širenje područja rasprave o potencijalnom raspadanju države u vrijeme dok Milorad Dodik tome teži. S druge strane, cilj hrvatskog non-papera bio je Izborni zakon, a prema željama lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića – smatra Basiner.

Dodaje da je od krucijalne važnosti bio odgovor zvaničnika sa Zapada.

Na pitanje šta misli o bezuslovnom članstvu BiH u EU, Basiner kaže da za to ne samo da nema šanse već bi to bilo loše za BiH.

– Ne možemo reći da su prioriteti, njih 14, koje je EU postavila pred BiH loši, upravo suprotno. Samo što sveobuhvatna politika traženja rezultata i držanja institucionalne teologije – koja je jasno predstavljena u provođenju promjena Izbornog zakona s ciljem zadovoljenja HDZ-a BiH – čini te ciljeve mnogo težim za dostizanje – kaže Basiner.

EU i NATO

Dodaje da je i članstvo u NATO-u za mnoge postalo kao talisman ili kao totem sigurnosti.

– Ja sam i za članstvo u NATO-u i EU. Ali stvarnost je takva da, čak i kada bi Dodik promijenio svoj stav, BiH neće uspjeti ući u NATO s trenutnom ustavnom strukturom. To je tako, samo zbog toga što bi onda RS mogla onemogućiti donošenje konsenzusnih odluka u NATO-u, a u ime Moskve – naglašava Basiner.

(N.S)

Oznake: Kurt Basiner