Politika 18.01.2016.

Politički sukobi u BiH dostižu vrhunac

ČITANJE: 3 minute
politika
Opšta politička i društvena kretanja u zemlji su takva da bi 2016. mogla da bude godina velikih iskušenja, možda i najteža do sada, ocjena je političkih analitičara i eminentnih profesora iz BiH, koji dugo prate domaću političku scenu.

Naime, posljednji verbalni rat u Republici Srpskoj između predstavnika Saveza za promjene i predsjednika Republike Srpske, kao i situacija opšte napetosti i nepovjerenja među političkim partnerima u FBiH, ali i u odnosima s državnim pravosuđem, navode na zaključak da nas očekuju turbulentno proljeće i ljeto.

Pogotovo jer je riječ o izbornoj godini (lokalni izbori su u oktobru), u kojoj se sve glasnije najavljuje i mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj, već u martu.

Sarajevski profesor Enver Kazaz u svojim predviđanjima ide i korak dalje, ne isključujući mogućnost i sukoba, iako, kako kaže, nije baba gatara i nema vidovnjačke sposobnosti.

– U FBiH taman kad smo pomislili da je sukob Izetbegović – Radončić završen, otvorilo se cijelo političko podzemlje. To rade sudovi, tužilaštva, obavještajne strukture… Ukratko, politička kanalizacija u kojoj je očigledno samo jedno – da moćnici nisu birali sredstva kako da dođu na vlast- ističe Kazaz.

Kada je riječ o situaciji u Republici Srpskoj, profesor Kazaz predviđa intenziviranje sukoba između režima i opozicije.

– Dodik će morati da radikalizuje svoju priču o secesiji i u njegovom padu koji je izvjestan, moguće je pokretanje širih, ne samo političkih sukoba- smatra Kazaz.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, koji je ranije bio i kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara, kaže da u ovom trenutku u BiH niko nije usmjeren na razvoj i stvaranje novih radnih mjesta.

– Svi su koncentrisani oko toga ko su prijatelji, a ko izdajnici naroda- ističe Kukić.

Smatra da će se ova vrsta političke konfrontacije sve više zaoštravati kako se budu bližili lokalni izbori.

– Mislim da će je podsticati Dodik. Ta vrsta konfrontacije će se zaoštravati i u FBiH, jer je ljubav koja sada postoji između Izetbegovića i Radončića vrlo krhka i neiskrena. Po svemu sudeći, vrlo je teško pretpostaviti da bi izdržala sljedeća tri-četiri mjeseca- zaključuje on.

Kukić smatra da na predstojeće izbore s najvećim stepenom mirnoće može da izađe Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, jer je njegova pozicija sada neupitna.

Mišljenje Tanje Topić, političkog analitičara iz Banjaluke, donekle se razlikuje, budući da su, kako kaže, aktuelna politička trvenja i žestoke konfrontancije nešto već viđeno.

Topićeva navodi kako je očigledno da posljednjih godina u BiH dominiraju politike koje uporište temelje na sukobima.

– Svjedoci smo stalnih verbalnih sukoba, vrijeđanja, povišenih temperatura. Taj intenzitet uvijek je različit i uvijek se povećava kako se približavaju pojedini izbori. Iako se meni čini da je ovo nešto već viđeno, svakako ne možemo očekivati ništa dobro- zaključuje ona.

(NN)

Oznake: Dragan Čović