Region 17.05.2024.

“POLITICO”: Trampovom zetu dopuštena gradnja luksuznog kompleksa u Beogradu, Srbi ljuti

ČITANJE: 3 minute

Nakon godina tajnih pregovora i uključenosti srpske političke elite, investicijska firma Jareda Kushnera, Affinity Partners, službeno je osigurala 99-godišnju dozvolu za razvoj luksuznog kompleksa u Beogradu.

Kushner je zet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i bio je viši savjetnik tijekom Trumpovog mandata u Bijeloj kući od 2017. do početka 2021. godine. Sporazum je izazvao bijes u Srbiji, uglavnom zbog povijesne važnosti zgrade, piše Politico.

“Vlada Srbije je izabrala renomiranu američku kompaniju kao partnera u ovom poduhvatu, koja će investirati u revitalizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu”, rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva i infrastrukture Srbije.

Novinari nisu smjeli doći na potpisivanje dokumenta

Novinarima nije bio omogućen pristup službenom potpisivanju dokumenta između Vesića i Ashera Abehsera, dugogodišnjeg Kushnerovog suradnika koji je predstavljao Affinity Partners u Beogradu.

Umjesto toga, priopćenje za javnost i jedna fotografija potpisivanja objavljeni su na web stranici ministarstva. To je bilo unatoč obećanjima Vesića prije potpisivanja da će proces ubuduće biti transparentniji.

Tramp tu lokaciju “pikira” još od 2013. godine

Pregovori o rekonstrukciji sjedišta jugoslavenske vojske s Trumpom i njegovom obitelji datiraju još iz 2013. godine.

Tada je tadašnji premijer Ivica Dačić otkrio Trumpov interes za izgradnju luksuznog hotela na atraktivnom beogradskom zemljištu.

Trenutna vlada bila je prisiljena priznati svoje pregovore s Affinity Partnersom nakon što je oporbeni političar početkom ove godine otkrio detalje sporazuma.

“Obnovit ćemo zgradu 25 godina nakon što je uništena u bombardiranju. U četvrt stoljeća, nitko, prije ove vlade, nije pomislio na renoviranje kompleksa”, dodao je Vesić u izjavi.

Vučić ovim osigurava usluge u slučaju da Tramp opet postane predsjednik?

Trumpove antiestablišment stavove i njegovu podršku autokratima dobro prihvaća srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je nedavno organizirao grandiozni doček za kineskog predsjednika Xi Jinpinga i odbija sudjelovati u sankcijama protiv Rusije. Kritičari sumnjaju da bi sklapanje poslova s njegovim zetom moglo biti način za osiguravanje potencijalnih usluga u slučaju drugog Trumpovog mandata.

Povijesna važnost lokacije, posebno jer je bila meta NATO-ovog bombardiranja Jugoslavije, također izaziva snažne emocije među Srbima.

Obavještajni centar vojske postao je praktički neupotrebljiv, a od tada je ostao uglavnom netaknut desetljećima.

NATO-ovo bombardiranje Jugoslavije 1999. godine, nakon krvavih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ostaje glavni izvor srpskih nacionalističkih tvrdnji i zamjerki – naime da su nepravedno ciljani od Zapada zbog uloge njihove vlade u ratovima.

Vlada pokušala ublažiti situaciju najavom izgradnje memorijalnog kompleksa

Svaki političar u Srbiji koristio je događaj kako bi potaknuo antizapadnjačke i posebno antiameričke osjećaje. Također je omiljena tema ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je često koristi kako bi istaknuo navodno zapadno prekoračenje.

No, to nije zaustavilo planove za razvoj, unatoč ironiji da je američka firma uključena u preuređenje tog područja.

Vlada Srbije pokušala je ovo ublažiti najavom da će na zemljištu Kushnerovog kompleksa biti izgrađen i memorijalni kompleks.

“Memorijalni kompleks će financirati investitori i bit će u vlasništvu Republike Srbije, koja će odlučivati o programskom sadržaju kompleksa i njime upravljati”, objasnio je Vesić u izjavi.

Ekološki aktivisti: Spriječićemo realizaciju ovog projekta

To je izazvalo više pitanja nego što je umirilo strahove.

Oporbeni političari, uključujući Aleksandra Jovanovića Ćutu iz Ekološkog ustanka koji je prvi otkrio planove, najavili su prosvjede.

“Znamo što ćemo učiniti. Ekološki ustanak će fizički, kao i pravno, spriječiti realizaciju ovog projekta”, rekao je Jovanović, prenosi index.hr.

Oznake: Džared Kušner