Politika 17.09.2020.

POLITIKA SE SMATRA “MUŠKIM” POSLOM: Na listama za načelnike u Srpskoj samo 11 žena

ČITANJE: 3 minute

Uskladiti obaveze u porodici sa onima koje sa sobom nosi bavljenje politikom veliki je izazov žena u Republici Srpskoj, zbog čega je na listama za načelnike opština na predstojećim lokalnim izborima prijavljeno samo 11 žena, što je tek nekoliko procenata u odnosu na ukupan broj kandidata.

Snežana Ružičić, aktuelna načelnica i kandidatkinja za načelnicu Jezera iz SNSD-a, kaže da se žena mora tri puta više dokazivati od muškaraca na istoj poziciji da bi njeni rezultati bili priznati, te da je jedan od razloga što je manje žena u politici i to što u većini opštinskih odbora stranaka sjede muškarci, pa je veliki izazov za žene kako da se nametnu.

“Ženama je jako teško da dođu u poziciju da se pokažu, a kada dobiju šansu, onda lako dokažu da mogu. Dokaz za to je da mi imamo predsjednicu Republike ženu i mnogo ministarki koje su uradile sjajan posao i pokazale šta mogu i znaju. Žene su sigurno senzibilnije. Činjenica da na političkoj sceni nastupaju kao majke i kćerke pokazuje više senzibiliteta za potrebe društva. Muškarci su manje dosljedni, a žene su više istrajne i odlučne da završe projekte za koje se odluče da rade”, rekla je Ružičićeva za “Nezavisne”

Diana Čekić, kandidatkinja za načelnicu Kostajnice iz PDP-a, kaže da je za žene izazov spojiti obaveze u porodici i u politici, te da je ženama jako teško da dođu na liste, jer stranke nastoje samo da formalno ispune zakonske uslove o broju žena na listama kako bi bile prihvaćene od strane Centralne izborne komisije BiH.

Uprkos tome što, kako kaže, žene nisu ravnopravne, ona smatra da ženama ne treba davati poseban status, već im samo treba omogućiti da imaju ravnopravan tretman u odnosu na muškarce, pišu “Nezavisne”

Mara Milošević, kandidatkinja za načelnicu Modriče iz SNSD-a, kaže da su njen uzor žene koje su uspjele u politici, a među kojima je Željka Cvijanović, predsjednica Republike. Uprkos tome što je u politiku ušla kao mlada žena, kako kaže, nije imala loša iskustva s muškim kolegama, ali ističe da žene imaju brojne prednosti u odnosu na muškarce.

“Žene su po prirodi pažljivije i temeljitije i rjeđe im se dešava da donesu pogrešne odluke. Žene posjeduju osjećaj za dugoročno planiranje, što je važno kada se vodi lokalna zajednica jer je dugoročno planiranje ključno za održiv razvoj sredine. Imam energiju, nemam straha i mislim da mogu ostvariti ciljeve koje sam postavila ispred sebe da u Modriči uz dobar tim razvijam privredu, sport, kulturu i obrazovanje i život ljudima učinim lakšim i boljim”, ističe Miloševićeva za “Nezavisne”, koja je trenutno poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Danijela Đukić, kandidatkinja za načelnicu Vlasenice iz SDS-a smatra da se na Balkanu još smatra da je politika “muški” posao, a dodatni izazov za žene u politici je činjenica da moraju uskladiti svoje porodične obaveze.

(N.S/ Banjaluka.net)