Svijet 27.10.2022.

Politiko: Plan SAD ubrzati slanje nuklearnih bombi u baze u Evropi

ČITANJE: 1 minuta

SAD namjeravaju da ubrzaju proces slanja nadograđenih B61-12 nenavođenih nukleanih bombi u NATO baze u Evropi, saznaje portal Politiko, prenosi B92.

Taj portal pozvao se na izjave neimenovanog američkog diplomate i još dvojice zvaničnika upoznatih s ovim slučajem, a koji su zahtijevali anonimnost.

Prema njihovim izvještajima, prvobitan plan je bio da se te bombe pošalju u NATO baze u proljeće, ali je sada taj rok pomjeren unaprijed, za ovaj decembar.

Navodno su zvaničnici SAD o svemu tome obavijestili NATO članice tokom nedavnog sastanka u Briselu, koji se odvijao iza zatvorenih vrata.

U odgovoru Politiku, Pentagon je odbio da komentariše nuklearni arsenal SAD i kratko je saopšteno da je “plan da se stare B61 bombe zamijene novijom verzijom B61-12 i dio ranije isplaniranigh i zakazanih napora da se taj arsenal modernizuje”.

“To ni na koji način nije povezano s trenutnim dešavanjima u Ukrajini”, naveo je u pisanom odgovoru portparol Pentagona‚ brigadni general Patrik Rajder.
Kako navodi Raša tudej, bombe B61 spadaju u grupu nuklearnih bombi razvijanih šezdesetih godina, dok naprednija verzija ima moderniji rep koji im omogućava bolju preciznost.

To oružje namijenjeno je za brojne zapadne vojne letjelice, uključujući i bombardere B-2 i B-21, ali mogu da ih nose i F-15, F-16, F-35, kao i borbeni “tornado” avioni.