POLJOPRIVREDA, ŠUMARSTVO I RIBARSTVO Pala prodaja domaćih proizvoda

Vrijednost prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom kvartalu ove godine dostigla je 79 miliona maraka i za 16 odsto je manja u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine iznosila je skoro 107 miliona maraka, od čega se više od 79 miliona odnosilo na prodaju tih proizvoda iz vlastite proizvodnje, dok se ostatak odnosio na otkup od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Prema podacima Zavoda, najviše novca slilo se od prodaje proizvoda šumarstva i to 47,3 miliona maraka i stočarskih proizvoda, koji su donijeli 22,5 miliona maraka.

Za razliku od prodaje, koja bilježi značajan pad, vrijednost otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je premašila 27 miliona maraka u drugom kvartalu i za 1,1 odsto je veća u odnosu na isti period prošle godine. Statističari su izračunali da su najveći udio u ukupnom otkupu imali stočarski proizvodi i to 24,5 miliona, dok je vrijednost otkupa ratarskih proizvoda iznosila 1,9 miliona maraka.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže za “Glas Srpske” da, iako šumarstvo bilježi bolji rezultat u odnosu na poljoprivredu i ribarstvo, i taj sektor posrće u odnosu na prošlu godinu.

– Kada je riječ o proizvodnji u oblasti šumarstva, u oba ova kvartala zabilježen je pad od 10 odsto, dok je prodaja pala za 13 odsto. Pojedini mjeseci su za sektor šumarstva bili toliko loši da u odnosu na isti period lani nisu uspjeli stabilizovati proizvodnju. Obično kada je start loš zbog vremenskih neprilika, kasnije se ti podbačaji nadomjeste, međutim, u ovoj godini cijela industrija posrće – rekao je Šinik, naglasivši da se godina spasava od septembra do decembra.

Nakon drastičnog pada koji je zabilježen u kriznoj 2009. godini, konstantno smo bilježili rast i proizvodnje i plasmana.

– Ova godina po svim parametrima ima negativne stope rasta. Konkretno kada je riječ o preradi drveta i proizvodnji namještaja, ključ je u obimu proizvodnje. Potražnja postoji i dalje, međutim, ima nagovještaja recesije u nekim evropskim zemljama koje su nama značajno izvozno tržište, pa ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati do kraja godine – kazao je Šinik.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković kaže da je u sektoru stočarstva najveći doprinos dao izvoz govedine u Tursku.

– Uvoz najviše koči domaću poljoprivredu i obim razmjene poljoprivrednih proizvoda je veoma mali u odnosu na ukupnu vrijednost domaće proizvodnje – rekao je Marinković.

(Glas Srpske)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo