Vijesti 16.03.2016.

Poljoprivredna škola za novu proizvodnju: Učenici prave 20 plastenika

ČITANJE: 2 minute
traktor
Poljoprivredna škola Banjaluka, Gradska razvojna agencija i firma “Zdrava logika” rade na osmišljavanju zajedničkog projekta plasteničke proizvodnje, ali i opremanja posebnog edukacionog centra za preradu mlijeka u ovoj školi.

Ovaj projekat je tek u fazi izrade, ali ukoliko bude realizovan, biće stvorena čvrsta baza za grananje prirodne i organske proizvodnje, uvezivanje domaćih proizvođača, edukaciju kadra, širenje tržišta.

Po EU standardima

– Danas potpisujemo sporazum o saradnji s Poljoprivrednom školom. Trenutno radimo na pripremi projekta po EU metodologiji, jer namjeravamo da projekat kandidujemo na više adresa za donatorska sredstva. U prvoj fazi planirano je dvadesetak plastenika. Priprema projekta bi trebalo da traje najmanje mjesec dana, a onda će biti poslat na više adresa da bismo obezbijedili novčana sredstva koja su potrebna za njegovu realizaciju. Čim budu obezbijeđena sredstva, počeće i njegova implementacija – rekao je Pressu Vladimir Damjanović, koordinator sektora za marketing, edukacije i IT komunikacije u Gradskoj razvojnoj agenciji.

Riječ je o projektu kroz koji će biti ojačani kapaciteti škole za praktičnu nastavu učenika i usavršavanje proizvođača, ali i o projektu koji će podržati proširenje plasteničke proizvodnje za poznatog kupca. Uz to, biće organizovan i set specijalističkih obuka za organsku proizvodnju povrća.

Maja Miljević iz “Zdrave logike”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom domaće, prirodne, zdrave i organske hrane, kaže da će ovo biti dobar nastavak njihove saradnje s ovom školom.

– Važno da idemo sigurnim i malim koracima. Ako projekat bude realizovan najviše koristi će imati mali proizvođači, koji će moći da prošire proizvodnju, a tu je i edukativni dio. Vjerujem da bi bio ostvaren i sigurniji plasman proizvoda. Ipak, teško je prognozirati bilo šta sada, sve dok projekat ne bude gotov i dok ne počnemo s realizacijom – ističe Maja Miljević.

U Gradskoj razvojnoj agenciji kažu da će kroz ovaj projekat biti podržane aktivnosti u vezi s proširenjem plasteničke proizvodnje u saradnji sa 12 novih proizvođača.

– Što se tiče edukacionog centra za preradu mlijeka u školi, to je drugi projekat na kojem će raditi zajednički, Poljoprivredna škola i Gradska razvojna agencija, a radićmo po istom principu kao i ovaj prethodni projekat, odnosno po EU metodologiji, da bi se moglo pristupiti donatorskim sredstvima – ispričao je Pressu Damjanović, dodajući da bi ovaj projekat mogao da bude baza za buduću učeničku mljekaru.

Prerada mlijeka

Prerada mlijeka je praktično jedini dio praktične nastave za koji škola nema uslove. Cilj sprovođenja ovakvog projekta, ističu u Gradskoj razvojnoj agenciji, jeste da se omogući sprovođenje obuka i praktične nastave u školi, ali i da se napravi mini-pogon za preradu mlijeka kao demonstracioni za one proizvođače mlijeka koji na svojim poljoprivrednim gazdinstvima žele da pokrenu preradu mlijeka na savremeniji način.

(Press)