Vijesti 28.03.2019.

Poljoprivrednici informisani o podsticajima iz gradskog budžeta

ČITANJE: 2 minute

Centar za razvoj poljoprivrede i sela organizovao je sinoć u Banskom dvoru skup na kojem su se poljoprivredni proizvođači i predstavnici savjeta mjesnih zajednica iz ruralnog i prigradskog područja Banje Luke, mogli informisati i saznati više o planovima i programima rada centra, te o planiranim podsticajima za poljoprivrednike u ovoj godini.

Gradonačelnik Igor Radojičić, naglasio je da će za podsticaje poljoprivredi, ove godine, iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 1,1 milion maraka po različitim linijama, ali da to nisu jedina ulaganja u ruralna područja Banje Luke.

– Ove godine daleko veća sredstva ćemo plasitrati u infrastrukturu, a tu, prije svega, mislim na vodosnabdijevanje. Kroz kapitalne projekte iz ove oblasti, uglavnom na seoskom području, planiramo ulaganje i do 10 miliona maraka, jer se na različitim krajevima gradskog područja mnogi poljoprivrednici žale baš na nedostatak vode. Tu je i pitanje saobraćajnica, ali mislim da je jako važno i ono što zovemo društvenim životom, a to su škole, društveni domovi i slično, jer želimo da i oni koji žive na selu imaju slične mogućnosti kao i ljudi koji žive u gradu kada je riječ o društvenim sadržajima – naveo je Radojičić.

On je podsjetio da je prošle godine završena fabrika vode „Crno vrelo“, da je rađeno na još tri kraka, te najavio da će narednih dana obići završene krakove prema podsistemu „Zvijezda“.

– Planiramo ove godine još oko četiri miliona maraka ulaganja na tom području, u podsisteme prema Slavićkoj, Radosavskoj i Piskavici, kao i prema Bronzanom majdanu. Posla ima mnogo, a za ulaganja je potrebno oko 20 miliona maraka – rekao je Radojičić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić, izjavio je da su poljoprivrednici večeras upoznati sa sadržajem dva pravilnika koja regulišu dodjelu podsticajnih sredstava, koja su ove godine izdvojena iz gradskog budžeta.

– Iznos od 1,1 milion maraka nije zatvoren i može se mijenjati zavisno od gradskih prihoda i rebalansa budžeta. Pored ovih sredstava, poljoprivrednicima pomažemo kroz Centar za razvoj poljoprivrede i sela, kroz njegovu vlastitu proizvodnju na REC „Manjača“ koja je svake godine sve masovnija kao i kroz projekte koji su ugrađeni u Strategiju razvoja grada. Trenutno smo u fazi imenovanja tima koji će se baviti izradom strategije razvoja ruralnog područja što je jedan od ciljeva definisan i Strategijom razvoja grada. Ta strategija će obuhvatiti politike koje će pomoći boljem i kvalitetnijem životu na ruralnom području sa osnovnim ciljem da zadržimo stanovništvo na tom području što će omogućiti dalji razvoj – zaključio je Ilić.