Biznis 18.01.2016.

Poljoprivrednici: Liberalizacija tržišta sa EU katastrofalna, branićemo ovu zemlju i krvlju

ČITANJE: 4 minute
poljoprivrednik
Liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima između BiH i EU, do koje će dovesti adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, imaće katastrofalne posljedice po domaću proizvodnju, zbog čega se takvim mjerama institucija BiH treba suprotstaviti i protestima, poruka je sastanka predstavnika poljoprivrednog sektora Republike Srpske u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac upozorio je da će nestati poljoprivreda u BiH ukoliko dođe do ove promjene SSP–a.

On je dodao da se navedenom adaptacijom SSP–a Hrvatskoj dozvoljava tradicionalna trgovina sa BiH, koja nije predviđena nijednim aktom EU i Svjetske trgovinske organizacije, što znači da ova zemlja može sve da izvozi u BiH bez carina.

-Na jednoj strani imamo Predsjedništvo BiH i Savjet ministara, a na drugoj vlade Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ i narod, što govori da Predsjedništvo i Savjet ministara imaju podaničku politiku i žele da se dodvore EU koja se raspada-  rekao je Usorac.

Usorac predlaže uvođenje reciprociteta u bescarinskoj razmjeni u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije koja podrazumijevaju ravnopravnost.

Prema njegovim riječima, EU je nakon ulaska u trgovinski rat sa Rusijom izdvojila 1,3 milijardi evra za pomoć mljekarstvu, zbog čega je cijena sirovog mlijeka na evropskom tržištu pala na 26 centi, što se u BiH ne može proizvesti /po toj cijeni/.

-Spremni smo ići pred Predsjedništvo i da, ako treba, branimo ovu zemlju i krvlju, ali sada zajedno Bošnjaci, Srbi i Hrvati od političara, jer je u pitanju podanička politika iz Sarajeva- rekao je Usorac.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića o faznoj adaptaciji SSP–a, Usorac je rekao da je taj prijedlog dobar ukoliko to podrazumijeva da se u narednih pet godina sa postojećih 140 miliona KM podsticaja dođe do cifre od milijardu KM.

-Pogledajte kako sad kažu da se to pitanje hitno treba riješiti, a već pet godina rješavamo pitanje uvođenja plavog dizela i još ga nismo riješili- rekao je Usorac.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da se voćari ne mogu složiti sa predloženim izmjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje podrazumijevaju liberalizaciju uvoza iz Hrvatske, zbog čega će se morati izvršiti pritisak na Savjet ministara i pregovarački tim BiH sa EU da ispoštuju zahtjeve poljoprivrednih proizvođača.

-To znači da bi Hrvatska bila produžena ruka EU i da bi svo voće dolazilo u BiH i bili bismo deponija evropskog voća, a tradicionalni odnosi sa Hrvatskom nam ne znače ništa, jer mi smo ih prekinuli čim je ona napustila područje CEFTA-e- rekao je Dojčinović.

On je dodao da voće iz BiH ne može biti konkurentno na evropskom tržištu sa postojećom skupom proizvodnjom, kao i malim subvencijama za izvoz u odnosu na EU.

-Njihove cijene su malo veće nego naše, ali imaju jako velike stimulacije, od 600 do 800 evra po hektaru, dok po drugim osnovama imaju od 150 do 200 evra po hektaru za integralnu, ili 200 do 300 za organsku proizvodnju, što ukupno izađe na 2.000 evra po hektaru, dok mi po svim osnovama dobijemo do 150 KM i to za robu koja se prodaje preko računa- rekao je Dojčinović.

Dojčinović je rekao da su za 2014. isplaćene sve subvencije, dok za prethodnu godinu proizvođačima nije uplaćeno ništa.

Prema njegovim riječima, trenutno se iz BiH od voćarskih proizvoda izvozi šljiva u Njemačku, dok se jabuka najviše izvozi na rusko tržište.

Komentarišući navode o reeksportu poljskih jabuka iz BiH za Rusiju, Dojčinović je rekao da je takvih pokušaja bilo u prvom kvartalu prethodne godine, ali da su oni brzo obustavljeni kako se ne bi narušili trgovinski odnosi BiH i Rusije.

Predsjednik Udruženja povrtara Branko Mastalo rekao je da će najavljena liberalizacija tržišta samo pogoršati inače tešku situaciju u proizvodnji povrća.

-Mislimo da bi liberalizacija bila katastrofalna za domaće proizvođače, jer i inače ne možemo izdržati tu konkurenciju, a proizvodnja povrća je kod nas u padu- rekao je Mastalo.

On je dodao i da proizvođači u Federaciji BiH dijele isti stav kao i u Republici Srpskoj, ali da su uvoznički lobiji jači.

Predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da će, ovo udruženje vrlo brzo razmotriti sa ostalim udruženjima u ovoj oblasti mogućnost izlaska na proteste, jer će liberalizacija tržišta predstavljati izdaju naroda Republike Srpske i BiH.

-Strogo smo protiv pregovora o tradicionalnoj trgovini sa EU, što do sada ni u nekom ogledu nije vođeno ni sa jednom drugom zemljom osim sa BiH, i to smatramo apsurdom- rekao je Maljčić.

On je dodao da od 1995. godine iz BiH nije izvezen nijedan gram svinjskog mesa, dok se vrijednost uvezenog mjeri milijardama maraka.

-Čak nam nije dozvoljen ni provoz za treće zemlje i ukoliko bi sutra dogovorili izvoz u Rusku Federaciju morali bismo meso voziti brodom preko Crne Gore ili avionom- upozorio je Maljčić.

(Agencije)