Biznis 13.03.2016.

Poljoprivrednici nezadovoljni predloženim podsticajima

ČITANJE: 2 minute
20160313100519_359168
U Republici Srpskoj u toku je javna rasprava o Nacrtu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Iako je Vlada za ove namjene obezbijedila isti budžetski okvir kao i prethodne godine od 60 miliona KM, strukovna udruženja poljoprivrednika mnogo zamjerki imaju na predložena rješenja.  Najviše primjedbi na Nacrt Pravilnika uputilo je Udruženje poljoprivrednika – proizvođača mlijeka Republike Srpske. Iako im je i dalje zagarantovana premija od 30 feninga za litar predatog mlijeka ekstra klase, mljekari su nezadovoljni favorizovanjem uvoza.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika-proizvođača mlijeka RS, kaže da je za uvezene junice premija do 50.000 KM, a za naše junice uzgojene u Srpskoj premija 30.000 KM, te da je, takođe, kod uvezenih junica procenat 25 odsto, a kod junica u domaćem agraru niti ima osnovice, ni procenta.

Na predloženi pravilnik, ozbiljne zamjerke uputili su i uzgajivači svinja. Kažu da će usvajanje pravilniika u predloženoj formi ugušiti domaću proizvodnju svinjskog mesa. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da uzgajivač svinja u srpskoj ima 15 KM, a u FBih 60 maraka i da je to je ogromna razlika.

Ukazao je da je stanje po svinjare još nepovoljnije u odnosu na okruženje i Evropsku uniju, što kao rezultat daje malu proizvodnju i gubitak tržišta. U resornom ministarstvu najavili su da će poslije završetka javne rasprave razmatrati sve prijedloge, ali i da nema prostora za veće izmjene. Raspoloživim sredstvima podjednaka šansa daje se svim granama poljoprivredne proizvodnje. Prema riječima resornog ministra Steve Mirjanića, uzgajivači svinja trebalo bi da racionalizuju svoje poslovanje.

Naglasio je da je neophodan predan rad i znanje kako bi se unaprijedila proizvodnja u ovoj grani agrara. U Ministarstvu poljoprivrde kažu da je novi Pravilnik pojednostavljen u smislu primjene i obrazloženja i unaprijeđen u smislu definisanja obima podrške i da predstavlja optimalno rješenje do usvajanja Zakona o podsticajima.

(RTRS)