Vijesti 27.05.2016.

Poljoprivrednici se udružili i prijete blokadom granica

ČITANJE: 2 minute

Savezu udruženja poljoprivrdenih proizvođača Republike Srpske u Banjaluci se priključio Seljački savez Federacije. Kad već neće političari, zajedno su kažu sjeli i prečešljali sve međunarodne sporazume. Zaključili su da ni CEFTA, EFTA, GATA, niti SSP ne brane Bosni i Hercegovini da zaštiti domaću proizvodnju.

“Zato zahtjevamo da prema načelu pravičnosti slobodne trgovine BiH uvede prelevmane na svu poljoprivrednu robu koja se uvozi u BiH. Plavi dizel na nivou BiH do 1.7.2016. do momenta početka žetve s obziroim da smo sjetvu isfinansirali po skupim cijenama goriva”, izjavio je Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Pored prevelemana  poljoprivrednici traže i obvezno deklarisanje robe na mjestima prodaje. Zatim zaštita uvoza svih kategorija svježeg i smrznutog mesa iz Evropske unije po tarifnim oznakama koje su uputili na adresu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U protivnom spremni su na radikalne mjere a ne isključuju ni mogućnost da se priključe udruženjima poljoprivrednika “Krajina“ i “Krajiška zemlja“ koji su 22 sata u potpunoj blokadi držali Granični prijelaz Izačić. Povukli su se tek nakon što je Federalna vlada obećala da će do 30. juna odriješiti kesu. Dan kasnije ističe i rok koji poljoprivrednici postavljaju Savjetu ministara.

“Prvi sedmi je rok za plavi dizel i na sve ostalo u biti. Radikalne mjere – znate šta se može poduzeti.Pokušaćemo to završiti za stolom sa svim insitutucijama BiH, a ako ne bude moguće na taj način biće blokiranje ulica”, rekao je Dragan Pavlović, predsjednik  Seljačkog saveza FBiH.

Na zahtjeve poljoprivrednike danas nije odgovorio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Mirko Šarović ranije je obećao uvođenje plavog dizela ali jasnih pomaka u tom pogledu još nema jer bi zakon u proceduru trebao zajedno za novim zakonom o akcizama na gorivo.

(Atv)

Oznake: Mirko Šarović