Politika 10.01.2016.

Poljska: Nijemci da objasne tu “putinizaciju” Evrope

ČITANJE: 1 minuta
pojska njemacka
Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski zatražio je od njemačkog ambasadora u Varšavi da dođe i objasni najnovije antipoljske izjave njemačkih zvaničnika.

To je saopštio portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Artur Dmohovski.

Intervenciju šefa poljske diplomatije i takav oblik diplomatskog protesta izazvale su, kako javlja poljski javni TV servis TVP.info, prije svega posljednje kritike zvanične Varšave od strane šefa evropskog parlamenta Martina Šulca.

Šef EP je u intervjuu, koji danas u cjelini objavljuje njemački list Frankfurter algemajne cajtung, izjavio da nova poljska konzervativna vlada uvodi dirigovanu demokratiju “a la Putin” i da je u Poljskoj na djelu opasna putinizacija evropske politike.

Poljska diplomatija označila je te riječi za antipoljske izjave, a njemački socijalista na čelu EP nije jedini, pošto je u subotu šef poslaničko kluba CDU/CSU u Bundestagu Volker Kauder izjavio da Evropska unija mora da ima hrabrosti da uvede sankcije ako zemlje, kao što to čini po njegovim riječima Poljska, krše temeljne evropske vrednosti.

-Poljska vlada mora da zna da se neke od osnovnih vrednosti u EU ne gaze-, rekao je Kauder njemačkim medijima i dodao da bi, ako politički dijalog sa Poljskom ne bude uspješan, Brisel trebalo da uvede Poljskoj ekonomske sankcije.

Kritike i veliku zabrinutost zbog prvih zakona o Ustavnom sudu i javnim medijima koje je kroz parlament progurala zahvaljujući komotnoj većini od novembra vladajuća stranka konzervativne desnice Pravo i pravda izrazili su do sada pored njemačkih zvaničnika i Evropska komisija, OEBS, Savet Evrope, Ujedinjene nacije i međunarodne novinarske organizacije u Evropi.

(B92)