Magazin 01.01.2016.

Poljski radio emituje himnu svakih sat vremena

ČITANJE: 1 minuta
himna poljska
Prvi program poljske državne radio stanice Jedinka svakog punog sata naizmjence emituje nacionalnu i evropsku himnu kako bi privukla javnost na ugroženi pluralizam i slobodu riječi, rekao je glavni urednik Jedinke Kamil Dobrova

Poljski senat, kojim dominiraju konzervativci stranke Jaroslava Kačinskog (PiS), odobrio je u četvrtak taj sporni zakon. Na osnovu odredaba novog zakona, trenutačno prestaje mandat članovima uprave i nadzornih vijeća javnog radija i televizije. Ubuduće će ministar finanaija biti nadležan za imenovanje i opoziv novih direktora javnih medija, koji su se dosad birali na konkursu koji je provodilo Državni audiovizualnt savijet, javlja HRT.
Neke medijske organizacije poput Evropske radiotelevizijske unije, Društva evropskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su “ogorčenje” tim zakonom koji se “uvodi nabrzinu, bez ikakvih konzultacija”, navodi se na mrežnoj stranici Evropske radiotelevizijske unije.

Stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinskoga, koji kaže da je u pitanju tek prvi korak reforme, najavila je već da će državni radio i televizija, kao i novinska agencija PAP, biti pretvoreni u kulturne institucije pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne medije, koje će osnovati nova vlast. Poljska opozicija tvrdi da je riječ o čistom preuzimanju kontrole novih vlasti nad tim medijima. Novi zakon treba još potvrditi predsjednik Andrzej Duda, blizak PiS-u.

(NN)