Vijesti 27.03.2021.

Polovinom aprila počinje isporuka 650.000 Fajzer vakcina za zemlje Zapadnog Balkana

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom KOVID-19.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima koje Savjet ministara, uz poštovanje ustavnih nadležnosti i u saradnji sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, preduzima u borbi protiv širenja virusa korona, te je informisao da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontigent vakcina iz programa Kovaks.

Tokom telefonskog razgovora, predsjednica Evropske komisije obavijestila je predsjedavajućeg Savjeta ministara da će u drugoj polovini aprila mjeseca tekuće godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Fajzer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne.

Raspodjela kontigenta od 650.000 vakcina biće dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Evropske komisije, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Evropskoj uniji, a predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom izrazio zahvalnost predsjednici Evropske komisije Fon der Lajen na vijestima o donaciji vakcina, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice, prenosi RTRS.

(A.M.)

Oznake: Fajzer