Vijesti 09.01.2023.

Položeni vijenci na “Malom Zejtinliku”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i delegacija Vlade Srbije u kojoj su Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić danas su na Vojničkom groblju “Mali zejtinlik” na Sokocu, položili vijence povodom 9.januara – Dana Republike Srpske.

Vijence na spomen-krst na ovom groblju gdje je sahranjeno 1.000 srpskih boraca položili su i izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, te ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Srpske Siniša Karan, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić.

Poštu su polaganjem vijenaca odali i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir i ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić.

Cvijeće na spomen-krst položili su Darko Mladić, sin generala Ratka Mladić, kao i Sonja Karadžić Jovičević, kćerka prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića.

Poštu su odale i delegacije poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, saveza opština i gradova Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog /Republike Srpske/ puka i Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i 31 godina postojanja, svečanim defileom u Istočnom Sarajevu.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

(Srna)