Položeni vijenci u spomen na jevrejske žrtve

Polaganjem vijenaca na jevrejsko spomen-obilježje na Novom groblju u Banjoj Luci, danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Uz predstavnike Jevrejske opštine Banja Luka, vijenac je položio i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Jevrejska zajednica je na našim prostorima trajala vijekovima i iako nije bila brojna, ostavila je dubok pečat i na kulturu i na razvoj ovih krajeva. Brojne banjalučke porodice bile su poznate u razvoju gradu i njenom istorijatu. Nažalost, jako malo ih je preživjelo Drugi svjetski rat, a i danas su malobrojna zajednica – rekao je Radojičić.
On je naglasio da u Banjoj Luci obnovljen, odnosno izgrađen Jevrejski kulturni centar koji je jedan od simbola tog viševjekovnog prisustva na ovim prostorima.

Mi i danas održavamo bliske odnose sa državom Izrael i jevrejskom zajednicom. Postoji veliko međusobno razumijevanje, pogotovo kada je riječ o stradanju u Drugom svjetskom ratu – kazao je Radojičić.

Potpredsjednik Jevrejske opštine Banja Luka Đorđe Mikeš kazao je da se na ovaj Dan kada se obilježava 75 godina od Dana oslobađanja Aušvica, podsjećamo strašnih dešavanja iz Drugog svjetskog rata – Holokausta, u kojem je život izgubilo šest miliona ljudi.

-Trudimo se da odamo počast tim ljudima, ali i da podsjetimo cijeli svijet na to da se zlo više nikada ne desi – rekao je on.

Kako je naveo, u cijeloj BiH tada je preživjelo 30 odsto Jevreja, a kada je riječ o Banjoj Luci od njih 400 koji su tu živjeli prije Drugog svjetskog rata – njih 340 je stradalo.

Danas Jevrejska opština u našem gradu ima 115 članova.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se u svijetu obilježava 27. januara, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

UN su se opredijelile da se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava 27. januara – dana kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

 

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.