Region 03.08.2020.

POLOŽILI ZAKLETVU: Konstituisana Skupština Srbije, demonstranti ispred parlamenta

ČITANJE: 3 minute

Skupština Srbije potvrdila je danas mandate novim poslanicima čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

U ime verifikacione komisije, poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da je ta komisija utvrdila da mandati svih 250 poslanika treba da budu potvrđeni i poželeo im puno uspeha u radu, prenose agencije.

Poslanici su nakon toga položili zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi”.

Poslanici su potpisali zakletve i predali ih sekretaru Srđanu Smiljaniću.

Predsedavajuća Smilja Tišma je pozvala poslanike da obrazuju poslaničke grupe.

Skupština je za danas završila rad, a o nastavku sednice poslanici će, kako je rekla Tišma, biti blagovremeno obavešteni.

Na dnevnom redu sednice je i izbor novog skupštinskog rukovodstva, predsednika, potpredsednika, imenovanje sekretara i izbor radnih tela, a o tome će poslanici raspravljati narednih dana.

Saša Radulović okupio pristalice

Dok se u Domu Narodne skupštine održava konstitutivna sednica novog saziva parlamenta, ispred zgrade na Trgu Nikole Pašića okupljeni građani na poziv stranke Dosta je bilo (DJB), gađali su poslanike jajima, pa čak i paradajzom, jedan od učesnika protesta je priveden, a policija je napisala nekoliko kazni.

Policija je jednog mladića privela i odvela kroz Pionirski park, a napisano je i nekoliko kazni zbog blokiranja javne saobraćajnice.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović negodovao je zbog toga i pitao policiju zašto to čini kad je u pitanju miran protest, a dobio je odgovor da su kazne napisane, jer su građani nenajavljeno blokirali javnu saobraćajnicu.

Građani, koji su došli na poziv DJB i blokirali saobraćaj ispred parlamenta u oba smera, kazne nisu hteli da potpišu, ali su se povukli na plato ispred parlamenta, a deo njih je i dalje na kolovozu iz pravca Bulevara kralja Aleksandra ka Trgu Nikole Pašića tako da se saobraćaj trenutno odvija samo u suprotnom smeru.

Okupljeni su povremeno vikali „ua” i „lopovi”, pevali pesme o Kosovu i Metohiji, a u jednom trenutku su skupštinu gađali jajima.

Oni su, naime, jajima gađali poslanike SVM-a, koji su tokom pauze izašli ispred skupštine kako bi se fotografisali i tom prilikom, kako je Tanjugu rekla poslanica SVM-a Elvira Kovač, pogodili su njenu stranačku koleginicu Eneše Uri.

Među okupljenima je bio i raščinjeni monah Antonije sa megafonom.

Građani su se okupili na poziv stranke Dosta je bilo i njenog lidera Saše Radulovića, ali se druge opozicione stranke i njihove pristalice nisu odazvali.

Predstavnicima novog saziva parlamenta, dok su pristizali u skupštinu na početak sednice, zviždali su i dobacivali „ua, izdaja”.

Ispred i u blizini parlamenta bile su prisutne brojne policijske snage.

Srđan Nogo napunio gepek

Na protest ispred zgrade Skupštine Srbije pozvao je preko društvenih mreža i bivši poslanik Srđan Nogo, pozivajući građane da dođu sa paradajzom, jajima, balonima sa bojom i pejntbol puškama.

Kako javlja Blic, policija je u centru Beograda zaustavila automobil Srđana Noga, dosadašnjeg poslanika u Skupštini Srbije, koji se zaputio ka Narodnoj skupštini sa gepekom krcatim kesa sa pejnt-bol puškama i pirotehničkim sredstvima…

Nogo je još pre nedelju dana najavio da neće dozvoliti današnje konstituisanje novog saziva Skupštine i pozvao lidere i simpatizere opozicije da dođu na puškaranje na buduće poslanike.

(SB/banjaluka.net)