Svijet 29.12.2022.

POLOŽIO ZAKLETVU ISPRED KNESETA: Netanjahu šesti put predvodi Vladu Izraela

ČITANJE: 4 minute

Nakon što je nešto više od godinu i po proveo u opoziciji, politički veteran Benjamin Netanijahu (73) juče se ponovo vratio na vlast, čime je Izrael dobio 37. vladu – najviše desnu i najreligiozniju u svojoj istoriji.

Tokom ceremonije polaganje zakletve ispred Kneseta se okupilo oko hiljadu nezadovoljnih građana sa zastavama duginih boja među kojima je bilo i poslanika opozicije koji su skandirali protiv rasizma i korupcije obećavajući da će proterati „mrak” nove vlade.

Lideru konzervativnog Likuda, kome se sudi za korupciju, ovo je šesti mandat. Netanijahu je već bio premijer 15 godina, najduže od svih izraelskih političara, i to 12 godina uzastopno od 2009. do 2021. i tri godine od 1996. do 1999.

Benjamin Netanijahu, koga na putu ponovnog osvajanja vlasti smatraju „žrtvom” političke iznude, jer je učinio previše ustupaka ekstremnim desničarima i partijama ultraortodoksnih Jevreja, juče je u parlamentu rekao da njegov kabinet od 31 ministra ima tri nacionalna cilja: da spreči da Iran postane nuklearna sila, da omogući da Izrael dobije superbrzu železnicu i da postigne više sporazuma s arapskim zemljama, pre svega sa Saudijskom Arabijom. Dok su mu tokom govora opozicioni poslanici dobacivali da je „slab” i „rasista”, Netanijahu je obećao da će poboljšati ličnu bezbednost građana i smanjiti visoke troškove života.

I pre objavljivanja koalicionih sporazuma mnogi u Izraelu izrazili su zabrinutost zbog smera u kojem će nova vlada krenuti.

„Za Netanijahuove partnere to postaje vlada iz snova. A san jedne strane je noćna mora druge”, kaže za AFP Johanan Plesner, predsednik nevladinog Instituta za demokratiju Izraela.

Netanijahu je u više navrata obećavao da će promovisati toleranciju i težiti miru, u pokušaju da se odbrani od kritika na račun svoje koalicije. „Uspostavićemo stabilnu vladu za ceo mandat, koja će brinuti o svim građanima Izraela”, rekao je dan uoči polaganja zakletve.

U svojoj analizi list „Haarec” je nemilosrdan prema lideru Likuda, za koga kaže da sada ima priliku da ostvari staru fantaziju i nokautira liberalno-demokratski poredak.

Netanijahu, kako piše ovaj dnevnik, želi da vodi državu koja propoveda jevrejsku nadmoć i svoju malu arapsku manjinu smatra demografskom pretnjom i zajednicom kriminalaca. Biće to država bez ustavne kontrole i ravnoteže u kojoj se odbacuju ljudska i građanska prava, a ortodoksni jevrejski zakon postavlja kao vrhovni autoritet.

Planovi nove izraelske tvrdolinijaške vlade i pre objavljivanja koalicionih sporazuma Likuda s ekstremnim strankama, među kojima su Religiozni cionizam Bezalela Smotriča i partija Jevrejska snaga Itamara Ben Gvira, izazvali su kritike u zemlji i inostranstvu.

Prema ovom sporazumu političar krajnje desnice Ben Gvir, kao novi ministar nacionalne bezbednosti, biće zadužen i za policiju, što je već izazvalo oštre reakcije u javnosti. A Bezalel Smotrič predvodiće novoformirano ministarstvo koje će biti zaduženo za politiku naseljavanja Zapadne obale.

Prema koalicionim sporazumima koji su objavljeni dan pre nego što je Netanijuhova vlada stupila na dužnost, cilj nove vlasti je da proširi jevrejska naselja na Zapadnoj obali, koju zove biblijskim nazivima Judeja i Samarija, ojača politički uticaj nad nezavisnim pravosuđem, po verskoj osnovi diskriminiše prava LGBTQ+ osoba, ali i novim imigracionim zakonom oteža Jevrejima iz dijaspore da dobiju izraelsko državljanstvo.

Većina međunarodne zajednice smatra da su izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna i da predstavljaju prepreku miru s Palestincima. Povodom ovih namera oglasile su se i SAD. Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će se Vašington usprotiviti širenju naselja, kao i svakom pokušaju pripajanja Zapadne obale.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu 1967, zajedno s pojasom Gaze i istočnim Jerusalimom. Od tada je na Zapadnoj obali, koju Palestinci vide kao srce svoje buduće nezavisne države, Izrael izgradio desetine jevrejskih naselja u kojima sada živi oko 500.000 Jevreja zajedno sa oko 2,5 miliona Palestinaca. U jednom od takvih naselja žive i Netanijahuovi koalicioni partneri i ministri Smotrič i Ben Gvir, koji otvoreno zagovaraju dalje naseljavanje Zapadne obale.

Ono što brine Arape jeste i zalaganje Ben Gvira, ministra za nacionalnu bezbednost, za promenu statusa Hramovne gore na kojoj se nalazi džamija Al Aksa, o kojoj po mirovnom sporazumu iz 1994. godine brine Jordan. Političari religioznog cionizma traže da se na ovom svetom mestu na kojem se nekada nalazio Drugi jerusalimski hram i Jevrejima omogući molitva, što sada nije moguće. Jordanski kralj Abdulah Drugi rekao je za Si-En-En da je za Aman to „crvena linija” koja može dovesti do sukoba i da njegova zemlja kao staratelj svetih islamskih mesta u Jerusalimu neće pristati na promenu njihovog statusa, prenosi politika.rs.

(SB)