Vijesti 22.11.2015.

Poluostrvo Krim u mraku, dva miliona stanovnika bez struje

ČITANJE: 1 minuta
Krim
Krim je u mraku nakon što su noćas dignuti u vazduh stubovi dalekovoda kojima se polustrvo napaja električnom energijom iz Ukrajine.

Sva četiri dalekovoda kojima se Krim snabdijeva električnom energijom iz Ukrajine su van funcije pri čemu je dva miliona stanovnika ovog regiona ostalo bez struje.

Fotografije ukrajinskih zastava koje vise sa oštećenih stubova dalekovoda kruže društvenim mrežama, prenosi “Bi-Bi-Si”.

Poluostrvo Krim je prošle godine pripojeno Rusiji, ali su ukrajinske vlasti nastavile da snabdijevaju područje električnom energijom.

Vlasti u Krimu su saopštile da su pomoću generatora uspjele djelimično da priključe gradove Simferopolj, Jaltu i Saki.

Zamjenik premijera Krima Mihail Šeremet saopštio je da bolnice na polustrvu raspolažu rezervnim izvorima energije. Ipak, Šeremet je izjavio da Krim može sam proizvesti samo polovinu od potrebne električne energije.

Ministarstvo za vanredne situacije proglasilo je vanredno stanje na Krimu.

Spasilačke ekipe stavljene su u stanje visoke pripravnosti.

– Krim je potpuno odsječen-  izjavio je za novinsku agenciju Tass direktor krimske energetske kompanije “Krim enerdži” Viktor Plakida.

U napadu na dalekovode 20. novembra , oštećena su dva od četiri stuba dalekovoda.

U pokušaju da poprave oštećene stubove, ukrajinske vlasti su naišle na aktiviste koji su blokirali to mjesto.

U izvještaju ukrajinske državne energetske kompanije “Ukrenegro” navodi se da je šteta nastala usljed granatiranja ili upotrebe eksplozivnih sredstava.

Krimski Tatari, domaća etnička zajednica koja se protivi ruskim vlastima, održala je protest na mjestu oštećenih dalekovoda u regionu Heršon, objavila je ruska novinska agencija RIA.

(NN)