Biznis 19.03.2019.

POMACI: Hrvatska izdala građevinsku dozvolu za most na Savi kod Gradiške

ČITANJE: 3 minute

Vlasti Hrvatske izdale su građevinsku dozvolu za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške, saznaje Srna.

Prema informacijama Srne, primjerak građevinske dozvole stigao je u preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”, koje je nosilac ovog projekta u Srpskoj.

Za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške stigle su tri ponude, a najpovoljniju je dostavio konzorcijum preduzeća “Integral inženjering”, “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža” koji je spreman da radove realizuje za 23,5 miliona evra.

Ovaj most, koji zajedno grade BiH i Hrvatska, riješiće velike probleme u Srpskoj s obzirom na to da auto-put Banjaluka-Gradiška nije spojen sa autoputem Zagreb-Beograd i da je zbog toga veoma čest saobraćajni kolaps u Gradišci, gdje je granični prelaz smješten nekoliko stotina metara od centra grada.

Topić: Gradnja počinje u naredna dva mjeseca

Direktor preduzeća “Autoputevi” Republike Srpske Dušan Topić izjavio je danas u Banjaluci da bi u narednih dva mjeseca trebalo da počne izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Topić je potvrdio informaciju koju je Srna ranije objavila da su vlasti Hrvatske izdale građevinsku dozvolu za izgradnju ovog mosta.

“Riječ je o izmjeni i dopuni građevinske dozvole, koja je prvobitno izdata u maju 2013. godine, ali je bilo određenih promjena u projektnoj dokumentaciji sa hrvatske strane”, rekao je Topić.

Topić je naveo da je u toku tenderska procedura za izbor izvođača i nadzora radova.

“Procedura za izbor izvođača radova je pri kraju, te najpovoljnija ponuda iznosi 23 miliona evra, a kada je riječ o izboru nadzora preostalo je da se još dostave finansijske ponude, ali je procijenjena vrijednost ugovora za nadzor milion evra”, rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, osim ovog projekta, planirano je i da u narednom periodu počne izgradnja Koridora “Pet ce” u Republici Srpkoj, odnosno prva od četiri faze izgradnje.

“To je dionica od Tovire do Kostajnice, odnosno od petlje Johovac do petlje Rudanka, te plus 5,6 kilometara otvorene trase, a riječ je o projektu gdje smo finansiranje obezbijedili iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/”, rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, vrijednost ugovorenih radova za ovaj projekat iznosi 62,5 miliona evra i gotovo dva miliona evra za nadzor nad izvođenjem radova.

Topić je najavio da će sutra u Banjaluci biti potpisan ugovor sa izvođačem radova konzorcijumom preduzeća “Integral inženjering” iz Laktaša i “Granit” iz Skoplja.

“Veoma nam je važno da što prije krenemo sa ovim radovima, kako bismo postigli kontinuitet u izgradnji auto-puteva u Republici Srpskoj, što ima veliki značaj za naše građane”, rekao je Topić.

Dodik: Drago mi je, sada imamo problem manje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da mu je drago što je Hrvatska napokon dala dozvolu za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške, navodeći da je to problem manje koji opterećuje odnose sa ovom zemljom.

“Dugo godina se to čeka, niz problema je bilo vezanih za odnose sa Hrvatskom i drago mi je da je to pomjereno”, rekao je Dodik Srni.

On je izrazio uvjerenje da će gradnja mosta sada ići dinamikom koja je građevinski i organizaciono moguća.

U razgovoru sa novinarima tokom posjete Poslovnom forumu menadžera u Bijeljini Dodik je kritikovao odnos Hrvatske prema problemu namjere da se odlagalište nuklearnog otpada smjesti na granici sa Republikom Srpskom i BiH.

“Mislim da Hrvatska ignoriše reakcije stanovništva sa desne strane rijeke Une”, ocijenio je on.

Dodik je najavio da će ovaj problem biti stavljen i na dnevni red Predsjedništva BiH.

“Mi ćemo sa nivoa Predsjedništva BiH zatražiti da se ovo pitanje aspolutno stavi pod potpuni nadzor i da se učini sve da se to /najavljeno odlagalište nuklernog otpada/dislocira odatle”, rekao je Dodik.

Hrvatski mediji objavili su ranije da je Vlada Hrvatske počela pripreme za početak odlaganja radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško u napuštenoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH, odnosno Republikom Srpskom.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik