Vijesti 20.06.2016.

Pomama za informatikom u RS

ČITANJE: 2 minute

Konkurs za upis na dva javna univerziteta u RS raspisan je tokom vikenda, a ako je suditi po broju odobrenih mjesta, upisne kvote su slične kao i prethodnih godina, osim na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, gdje više indeksa čeka kandidate na studijskom programu računarstvo i informatika.

Sve više mladih postalo je svjesno činjenice da su diplome iz elektrostruke i znanje o računarima najpoželjnije na tržištu rada, zbog čega su na banjalučkom ETF-u i odlučili da ove godine prime više brucoša upravo na tom smjeru.

Dekan ovog fakulteta Branko Dokić kaže da će na studiju računarstvo i informatika omogućiti upis za 122 studenta, ali da to nije ni blizu potrebama tržišta, a ni željama mladih. Kaže da nemaju kapaciteta za školovanje više kadra.

– Jedan smo od rijetkih fakulteta koji nema svoj amfiteatar, pa nastavu na prvoj godini držimo u drugim ustanovama, što nam je veliko opterećenje. Studenti trče od jednog do drugog fakulteta da bi stigli na vježbe i predavanja – objašnjava on.

Ipak, niko ne može osporiti činjenicu da je ogromna potražnja za stručnjacima u ovoj oblasti i da treba, kako naglašava Dokić, kreirati upisne politike u tom smjeru.

– Ne možemo “proizvesti” toliko elektroinženjera koliko su potrebni na tržištu, i to iz svih studijskih programa, a posebno na studiju računarstva i informatike – ističe Dokić.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici odobrila da u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2016/2017. bude upisano 6.695 brucoša, što je više za 100 u odnosu na predloženi plan upisa. Povećanje broja studenata odobreno je na zahtjev banjalučkog Univerziteta. Prorektor za nastavu Univerziteta u Banjaluci Simo Jokanović kaže da je povećanje nastalo zbog tehničke greške koja se desila na Filozofskom fakultetu.

– Ispravili smo tu grešku, jer smo na Filozofskom fakultetu umjesto za prvi ciklus bili unijeli podatke o broju mjesta za drugi ciklus – objasnio je Jokanović.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, upisne kvote su gotovo iste kao i lani. Najviše slobodnih mjesta je na Filozofskom fakultetu, gdje za brucoše ima 586 indeksa. Elektrotehnički fakultet odobrio je upis 150 studenata, a Mašinski 110.

Trka za indekse kreće već danas, kada počinje predaja dokumenata za upis na svim javnim fakultetima u RS i trajaće do 24. juna. Prijemni ispit biće održan 27. juna, dok će rezultati biti poznati 29. juna.

Broj studenata koji mogu upisati Univerzitet u Banjaluci

Akademija umjetnosti – 120

AGF – 135

Ekonomski – 305

Elektrotehnički – studiji

-Računarstvo i informatika – 122

-Elektronika i telekomunikacija – 72

-Elektroenerg. i automatika   – 52

Mašinski – 230

Medicinski – 215

Pravni – 460

Poljoprivredni – 225

PMF – 335

Tehnološki – 160

FPN – 140

Rudarski – 40

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta – 170

Filološki – 270

Filozofski – 275

Šumarski – 85

Ukupno: 3.411

(Glas)