Vijesti 21.03.2016.

Pomažu uključenje djece sa Daunovim sindromom u društvo

ČITANJE: 2 minute
daunopv-sindrom-banski-dvor

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović poručila je da će Vlada nastaviti da podržava rad Dječijeg edukativnog centra “Svjetlice” iz Banjaluke da bi se pomoglo uključenje djece sa Daunovim sindromom u društvo.

Otvarajući manifestaciju “Živimo zajedno, ali sa razlikama” povodom Svjetskog dana lica sa Daunovim sindromom, Davidovićeva je rekla da je jedan od ciljeva pomoći ovoj populaciji i obezbjeđenje ličnog asistenta svakom djetetu sa posebnim potrebama.

-Problem su finansije, ali mislim da će se postepeno doći do zajedničkog rješenja- navela je Davidovićeva.

Govoreći o saradnji sa Centrom “Svjetlice”, koji je organizator manifestacije, Davidovićeva je istakla organizaciju okruglog stola o pomoći djeci sa Daunovim sindromom, kao i finansijsku podršku na osnovu konkursa i pojedinačnih zahtjeva.

-U decembru smo finansirali i opremanje jedne prostorije u ovom centru, u kojoj će se pružati podrška fizičkom i mentalnom razvoju djece sa posebnim potrebama, što je velika pomoć njihovim roditeljima-rekla je Davidovićeva.

Rukovodilac Dječijeg edukativnog centra “Svjetlice” Željka Perišić rekla je da se u proteklih pet godina položaj populacije sa Daunovim sindromom promijenio, pogotovo kada je riječ o svijesti građana.

-Imali smo nekoliko velikih kampanja koje su uticale na početak prihvatanja različitosti, a i u cijelom svijetu ovaj dan se obilježava da bi se podigla svijest o važnosti podrške porodicama lica sa Daunovim sindromom-navela je Perišićeva.

Ona je ukazala na neophodnost rane intervencije, asistenata u nastavi, kao i podrške porodici.

-U prethodnom periodu ostvarili smo dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske, tako da se nadamo da će u narednom periodu, uz jasne i precizne korake, uraditi nešto i na sistemskim rješenjima- rekla je Perišićeva.

Prema njenim riječima, Dječiji edukativni centar “Svjetlice” okuplja 60 porodica djece sa različitim teškoćama, od kojih je 29 sa Daunovim sindromom.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Radmila Kocić Ćućić rekla je da je u Republici Srpskoj u redovnu nastavu uključeno 1.303 djece sa posebnim potrebama, iako se smatra da je broj djece sa teškoćama u razvoju znatno veći.

-Napravili smo određene pomake novim Zakonom o osnovnom obrazovanju i vjerujem da ćemo zajedno, timski i sa mnogo ljubavi uspjeti da riješimo i ostale probleme-istakla je Ćućićeva.

U programu manifestacije, koja je održana u Kulturnom centru Banski dvor, učestvovali su i štićenici Centra “Zaštiti me”, Dječijeg doma “Rada Vranješević” i učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

(Agencije)