Pomažući Gradu Arhiv RS izvukao deblji kraj

ratni arhiv banjaluka

Arhiv RS besplatno čuva građu Gradske uprave staru nekoliko decenija, a Grad „zauzvrat“ pokušava da im obračuna kiriju za korišćenje tog gradskog prostora.

Direktor Arhiva, Bojan Stojnić, ističe da je apsurdno što Grad želi da im naplati upotrebu prostorija u naselju Sime Matavulja, u kojima oni čuvaju ni manje, ni više, nego arhivsku građu Gradske uprave do 1971. godine.

– Imali smo ugovor da Grad nama besplatno ustupi atomsko sklonište u naselju Sime Matavulja, a da mi preuzmemo arhivsku građu Gradske uprave. Sada hoće da nam fakturišu te prostorije, a faktički mi njima izlazimo u susret jer Banjaluka nema Gradski arhiv. Nemamo novca za te izdatke, a ako i dalje budu insistirali da nam naplate zakup rado ćemo im vratiti kompletnu građu, pa neka je sami čuvaju- poručuje Stojnić.

Ustanova koja nikome ništa ne duguje

Ističe da su jedna od rijetkih ustanova koja nikome ništa ne duguje, pa tako tvrdi – ni Gradu Banjaluci.

Pojašnjava i da nema nikakve logike da plaćaju PDV na korišćenje gradskskog skloništa jer je, zbog građe koja se u njemu nalazi, ovaj objekat u stvari stekao status kulturnog blaga.

– To je isto kao kada bi neko na Keopsovu piramidu obračunavao PDV, što je van pameti – slikovito upoređuje Stojnić.

Ne postoji nesporazum

U Gradskoj upravi smatraju međutim da ne postoji nikakav nesporazum sa Arhivom.

Dodaju da su im kao i drugim institucijama, uputili poziv da potpišu ugovor o zakupu pod posebnim uslovima, te da imaju razumijevanja što se u jednom takvom prostoru čuva gradska građa.

– Arhiv se izjasnio da trenutno nema obezbjeđena budžetska sredstva za tu namjenu. Imajući u vidu da se radi o zakupnini koja je, na osnovu odluke Skupštine Grada, umanjena za popust od 90 odsto, upravo u cilju da se institucijama i udruženjima koja koriste Gradske prostore, smanje rashodi po tom osnovu, a uvažavajući i navode Arhiva da se u konkretnom poslovnom prostoru dijelom čuva javna arhivska građa, nastala radom Grada Banjaluka, u narednom periodu pitanje odnosa Grada i Arhiva rješavaće se kroz redovne aktivnosti nadležnih odjeljenja Gradske uprave – izjavila je v.d. načelnice odjeljenja za finansije, Božana Šljivar.

Isto tako podsjetila je na odluku Skupštine Grada, odnosno javni poziv, kojim se korisnicima gradskih prostorija omogućava odgođeno plaćanje duga po osnovu obračunatog PDV.

Ukupna potraživanja Grada, po njihovoj računici, od udruženja građana i institucija po osnovu neplaćnog PDV iznose oko 1,1 milion KM.

Od osam republičkih institucija tvrde 673.000 KM, 287.000 KM duguje im 35 aktivnih udruženja  iz oblasti kulture, sporta i humanitarne djelatnosti, a 150.000 KM – 16 udruženja koja više ne koriste gradske prostorije.

Pljušte i tužbe

– Grad je protiv 49 dužnika podnio tužbe za naplatu duga po osnovu obračunatog PDV i postupci su u toku, od čega se na republičke institucije odnose dvije tužbe – rekla je Božana Šljivar, ali nije precizirala o kojim se institucijama radi.

(EuroBlic)

BORAC-LEOTAR Kajkut promašio penal, pa spasio Borac

U svom prvom susretu po povratku u banjalučki klub Saša Kajkut je postigao izjednačujući pogodak za Borac protiv Leotara (2:2) u trećoj pripremnoj utakmici crveno-plavih na Tjentištu. Saša Kajkut je opet obukao crveno-plavi dres i ponovo je pokazao da će biti veliko pojačanje za tim Darka Vojvodića u predstojećoj sezoni Prve lige Republike Srpske, koja

POSEBAN DOŽIVLJAJ Besplatno kino na Kastelu

U utorak, 24. jula na platou ispred tvrđave Kastel za građane će biti organizovano besplatno kino na otvorenom. Film pod zvijezdama za sugrađane priprema Turistička organizacija Banjaluka, u okviru tradicionalne manifestacije “Ljeto na Vrbasu”. Posjetioci će moći uživati u ruskom akcionom filmu “Viking”, od 21 čas. – Iz srednjeg vijeka dolazi nam priča koja je

SLAVIŠA RISTIČEVIĆ: Dolazak u Banjaluku pun uspomena

Slavišu Rističevića, bivšeg rukometaša Borca, rukomet je nakon 28 godina ponovo doveo u Banjaluku. U gradu na Vrbasu je boravio zbog Akademije “Nikola Karabatić”, ali bio je to i susret starih prijatelja, grada za koji ga vežu lijepe uspomene i grada u koji ponovo želi da dođe. “Emotivno sam doživio povratak u Banjaluku. Puno slika

PRIJEČANI Viseći most uskoro u funkciji

Sanacija pješačkog visećeg mosta u Priječanima biće gotova za nekoliko dana, nakon čega će grad od Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija RS tražiti da se izvrši probno ispitivanje nosivosti mosta. “Očekujemo da će to biti urađeno za nekoliko dana, nakon čega će most biti pušten u funkciju”, kazali su u Gradskoj upravi. Za popravku

Iz Vrbasa izvučeno tijelo mladića, tužilac naredio obdukciju

U saobraćajnoj nesreći, koja se juče popodne dogodila na putu Banjaluka – Jajce, u mjestu Tijesno, poginuo je Luka Skopljak (24) iz Perućice, opština Jezero, potvrđeno je “Nezavisnim”. Njegovo tijelo izvučeno je iz Vrbasa, gdje je sletio, a tužilac, koji je sa policijom obavio uviđaj, naredio je obdukciju. Mira Miletić, sekretar Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, rekla

Građani traže pravdu za Davida na Trgu Krajine

Još jedno okupljanje “Pravda za Davida” održano je večeras na Trgu Krajine u Banjaluci gdje okupljeni traže da se razjasne sve činjenice u vezi smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića. Okupljenima se obratio Davidov otac, Davor Dragičević. “Kad ste takvi frajeri, prijetite mojoj porodici, ne meni, grupi “Pravda za Davida”. Danas sam vas prijavio. 24 časa ćete