Vijesti 15.02.2021.

POMEN U MOTIKAMA: Položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Delegacija Grada Banje Luke položila je danas vijenac na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u banjalučkoj mjesnoj zajednici Motike.

Prije polaganja vijenaca, služen je pomen za 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U ime Grada Banje Luke, vijenac je položio Saša Čekrlija, šef Odsjeka za regionalnu i međunarodnu saradnju i protokol gradonačelnika, koji je istakao da je jako važno da se na današnji dan prisjetimo poginulih boraca i upalimo svijeće za smiraj njihovih duša.

-Danas se sjećamo 16 palih boraca, 16 sokolova iz naselja Motike. Neke od porodica poginulih boraca više ne žive u Motikama, jer ih je život odveo na neke druge prostore. Danas se sjećamo i svih boraca koji su svoje živote dali za slobodu Republike Srpske – rekao je Čekrlija.

Predrag Knežević, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Banja Luka, kazao je da ne umiru oni koji se sahranjuju već oni koji su zaboravljeni.

-Naše poginule saborce iz Motika nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti, a spomenik našim borcima u Motikama izgrađen je među prvima u Banjoj Luci. Na ovom spomeniku nedostaju dva imena, a jedan od njih je hrvatske nacionalnosti i poginuo je 26. juna 1992. godine prilikom probijanja koridora – naveo je Knežević.

Vojislav Petković iz Mjesne boračke organizacije Motike, odlikovani borac Vojske Republike Srpske, rekao je da je među prvima pokrenuo inicijativu za izgradnju spomen-obilježja u Motikama.

-Bilo je to 1996. godine, a u međuvremenu spomenik je i obnovljen, tako da sada naši poginuli saborci imaju pristojno obilježje u našem mjestu. Sa druge strane, većina nas boraca, živi na ivici egzistencije i nadam se boljim vremenima kada će biti više novca za boračke kategorije – zaključio je Petković.

(N.S)

Oznake: Motike