Vijesti 26.09.2021.

Pomen za poginule borce sa područja Piskavice

ČITANJE: 2 minute

Za 64 poginula borca Vojske Republike Srpske iz Mjesne zajednice Piskavica, koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske, služen je parastos. Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je prisustvovao pomenu u Piskavici, rekao je da dva spomen – obilježja, koja se nalaze na svega nekoliko metara, govore o velikoj težnji srpskog naroda za slobodu.

-Jedno spomen – obilježje je za slobodu našeg naroda u Drugom svjetskom ratu, a drugo je za slobodu naše Republike Srpske u posljednjem Odbrambeno – otadžbinskom ratu. Ukoliko odemo malo dalje u istoriju, shvatićemo da smo narod od čijih lobanja i kostiju je sagrađena Ćele- kula, što govori o stradanjima koja smo imali. Ako odemo malo dalje od Balkanskih ratova, turske okupacije i svega što smo prošli, sve to svjedoči o vjekovnoj težnji našeg naroda za slobodu, jedinstvo, pravdu, istinu i opstanak– rekao je Stanivuković.

Kako je posebno naglasio, od velike je važnosti da izvučemo poruke i pouke, te da se prisjetimo onih čija su imena zauvijek uklesana u ime Republike Srpske, ali i da razmislimo šta to dalje možemo da uradimo.

– Ono što radimo u saglasnosti sa gradskom Boračkom organizacijom, danas se nalazi u budžetu. Raspisan je poziv i radi se na svim idejnim rješenjima, te se u aprilu očekuje kompletno rješenje i početak izgradnje Centralnog gradskog spomen – obilježja, na koji se čekalo više od 25 godina – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, izgradnja spomen – obilježja služiće kako bi neki novi ljudi i neke nove generacije, čuvali uspomenu na borce koji su živote dali za Republiku Srpsku.

-Obilazićemo svake godine naše Mjesne zajednice gdje se nalaze spomen – obilježja, ali treba da izgradimo Centralno gradsko spomen – obilježje koje će svjedočiti o tome koliki je udio Banja Luka dala za slobodu Republike Srpske – dodaje Stanivuković.

Od suštinske važnosti je, ističe gradonačelnik Stanivuković i izgadnja Centralnog spomen – obilježja na nivou Republike Srpske.

-Zalažemo se da pored Centralnog gradskog spomen – obilježja postoji i Centralno spomen – obilježje na nivou cijele Republike Srpske, koje će svjedočiti o tome koliko je Republike Srpska jedinstvena – zaključuje Stanivuković.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Goran Rogić rekao da ukoliko čuvamo uspomenu na poginule borce, zajedno čuvamo Republiku Srpsku.

-Drago mi je što pomenima prisustvuje sve više mladih ljudi, koji bi trebalo da nastave ono što smo započeli- ističe Rogić.

Predrag Šibarević, predsjednik mjesne Boračke organizacije Piskavica, izrazio je zahvalnost svim delgacijama koje su položile cvijeće i zapalile svijeće za 64 borca iz ove Mjesne zajednice. Istovremeno, kako je rekao, položeni su i vijenci za 150 poginulih borca Narodno-oslobodilačkog rata sa područja Piskavice.

(E.M)