Vijesti 24.03.2018.

Pomen žrtvama NATO bombardovanja u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služen pomen žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je prisustvovao molitvenom sjećanju na žrtve bombardovanja, ocijenio je da zločinačko bombardovanje Srbije od NATO pakta prije 19 godina nije bilo ničim izazvano, ali da je u tom zločinu stradalo između 1.200 do 1.500 ljudi.

Prema njegovim riječima, svi dogovori i ugovori, potpisani u Rambujeu, vodili su mirnom rješenju, ali je cilj svjetskih moćnika NATO pakta, nezavisno od rezultatima tih dogovora, bio da bombarduju Srbiju i srpski narod.

Savanović je rekao da je neprijatelj smatrao da je problem bila “agresija na Kosovo”, što nije tačno, jer je Kosovo teritorijalni dio Srbije.

Predrag Adamović iz Srpskog sobranja “Baštionik” istakao je da su Srbi hrišćanski narod koji prašta, ali pamte svoje žrtve i njihove dželate.

“Kada to pamćenje pređe u kolektivno naconalno pamćenje zasigurno će nam pomoći da u budućim vremenima donosimo prave odluke”, istakao je Adamović.

On je podsjetio da “Baštionik” već sedmu godinu zaredom prislužuje svijeće i koljivo u srpskim crkvama u pomen Srba ubijenih od NATO bombardovanja.

Molitvenom sjećanju prisustvovali su direktor republičkog Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, članovi porodica žrtava NATO agresije, članovi Srpskog sobranja “Baštionik”, te mnogobrojni građani Banjaluke.

U Aleksincu će danas biti obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovaće i predsjednik Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, te predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

(Srna)