Politika 26.03.2021.

POMOĆ: Džaferović i Ramić sa bošnjačkim povratnicima u Banjaluci i Kotor Varošu

ČITANJE: 2 minute

Pomoć povratnicima u Banjaluci i Kotor Varoši danas su pružili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i ministar za raseljene osobe u Vladi Federacije. Sa predstavnicima islamske zajednice potpisali su sporazume o izgradnji važnih projekata.

Ukupna vrijednost ugovora je oko 600.000 KM, koje su potpisali ministar za raseljene osobe u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva Šefik Džaferović i predstavnici Islamskih zajednica u Banjaluci i Kotor Varošu.

“Mi smo potpisali sporazum za obnovu vakufa koji će služiti za sjedište muftijstva, o izgradnji gastuhame i imamske kuće, a u Kotor Varošu su projekti u saradnji sa medžlisom ali i sa predstavnicima potpisati sporazume o izgradnji puta i vodovoda”, kazao je Edin Ramić, ministar za raseljene osobe u Vladi FBiH, javlja N1.

O problemima povratnika ali i cjelokupnog stanovništva Bosne i Hercegovine govorio je i muftija banjalučki.

“Ne vjerujem da ne osjećate da ne postoje neki problemi na ovom prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Svaki čovjek osjeća poteškoće hoće li moći preživjeti, školovati dijete. A što se tiče nacionalnih pitanja, mislim da se moraju otvarati unutar struktura koje mogu rješavati te probleme”, kazao je Nusret efendija Abdibegović, muftija banjalučki.

Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedan je od najvažnijih koji do sada nije realizovan, kako bi trebao da bude, mišljenja je član Predsjedništva.

“Svakom povratniku treba omogućiti da se vrati svojoj kući u cijeloj BiH bez obzira o kojem narodu se radi. Povratnici su povratnici. Ja ću se boriti i da povratnici iz reda srpskog i reda hrvatskog naroda imaju ona prava koja im pripadaju”, istakao je Džaferović.

Posljednji popis stanovništva potvrdio je da proces povratka raseljenih lica nije završen. Prema podacima iz 2013. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine živi 74 % Bošnjaka, 22,4 % Hrvata i 3,6 % Srba. U Republici Srpskoj je 81,51 % Srba, 2,41 % Hrvata i 13, 99 % Bošnjaka.

(SB)