Vijesti 29.10.2018.

POMOĆ PORODICAMA Dijaspora poslala skoro 1,3 milijarde KM u BiH

ČITANJE: 2 minute

Iz inostranstva je u BiH u prvom polugodištu ove godine na osnovu novčanih doznaka stiglo 1,28 milijardi maraka, što je za 20 miliona više nego u istom periodu lani.

U Centralnoj banci BiH navode da doznake uglavnom predstavljaju novčanu pomoć porodicama.

– Preostali transferi, osim doznaka, uglavnom se odnose na penzije iz inostranstva i za prvih šest mjeseci po tom osnovu stiglo je 631 milion maraka, što je za 20 miliona više u odnosu na isti period 2017. godine – naveli su u Centralnoj banci BiH.

Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inostranstva su počele da padaju i taj trend su imale sve do 2012. godine, od kada počinju postepeno da se oporavljaju.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno lani dosegla nivo iz 2007. godine, kada je preko granice stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila kesu i u BiH poslala 2,51 milijardu maraka.

Ekonomisti ističu da je rast iznosa koji na osnovu novčanih doznaka stiže u BiH posljedica sve većeg zapošljavanja naših radnika u inostranstvu.

– Imajući u vidu koliki je interes stanovništva za odlazak na rad u inostranstvo i u narednom periodu možemo očekivati sve veći priliv novca iz dijaspore. Radno sposobni odlaze da rade u zemlje EU gdje su plate višestruko veće nego kod nas, a ostali članovi porodice ostaju ovdje, jer je kod nas život i dalje jeftiniji. To je očigledno model koji dobro funkcioniše, jer oni putem novčanih doznaka finansiraju život porodice na ovim prostorima – istakao je ekonomista Goran Radivojac.

Prema podacima koje je ljetos objavila Centralna banka Njemačke, građani koji žive i rade u ovoj zemlji su samo tokom prošle godine na račune u BiH uplatili oko 180 miliona maraka. Prema nekim izvorima, u Njemačkoj živi skoro 200.000 građana iz BiH.

Transferi iz BiH

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su privatni transferi iz BiH u prvom polugodištu ove godine iznosili 189 miliona maraka, što je za 12 miliona više u odnosu na isti period lani. Ovi transferi uglavnom predstavljaju novac za troškove studiranja u inostranstvu, privatno liječenje i pomoć rodbini.

(Glas Srpske)