Svijet 06.01.2022.

POMOĆ: Rusija predsjedniku Kazahstana šalje padobrance

ČITANJE: 3 minute

Rusija je danas počela slati padobrance u Kazahstan da pomognu predsjedniku Kasimu Tokajevu ugušiti smrtonosnu pobunu izraslu iz protesta protiv povećanja cijena goriva u toj autokratskoj i energentima bogatoj bivšoj članici Sovjetskog Saveza, piše Index.hr.

Kazahstan je u srijedu proglasio vanredno stanje na čitavoj teritoriji nakon protesta potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a predsjednik Tokajev, koji je isprva raspustio vladu i odustao od povećanja cijena, optužio je potestante za terorizam potican sa Zapada te je zatražio pomoć vojnog saveza koji okuplja dio država bivšeg Sovjetskog Saveza.

Sekretarijat Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, objavilo je u noći na četvrtak da šalje vojnike u pomoć kazahstanskom predsjedniku ne navodeći o kojem je broju riječ.

Ubijeno 13 pripadnika oružanih snaga

Ruski padobranci prevoze se u Kazahstan i “prve postrojbe tog kontingenta već su počele obavljati dodijeljene im zadaće”, navodi se.

Neprovjerene videosnimke na društvenim mrežama pokazuju vojnike u ophodnji ulicama Almatyja, pucnjeve iz vatrenog oružja te masovne pljačke po gradu.

Policija je objavila da je usmrtila desetke pobunjenika u najvećem gradu Almatyju, a državna televizija javlja da je 13 pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno u protestima od kojih je dvojici odrubljena glava.

Rojtersovi dopisnici u Almatyju javili su u srijedu da su protestanti zapalili zgradu predsjedničke rezidencije i zgradu kancelarije gradonačelnika.

U četvrtak popodne po mjesnom vremenu vazdušna luka u Almatyju, koju su ranije zauzeli protestanti, vraćena je pod čvrsti nadzor vojske. Olupine spaljenih vozila leže po cestama.

U četvrtak ujutro u grad je ušlo nekoliko oklopnih vozila i vozila za prevoz vojnika i odjekivali su pucnjevi kako se vojska približava mnoštvu, javljaju Rojtersovi dopisnici s mjesta događaja.

Nešto poslije trg je bio gotovo prazan s tek 200 do 300 protestanata.

Internet je ugašen širom zemlje te je nemoguće dobiti pravu sliku stanja protesta kakvih nije bilo u istoriji Kazahstana kojim je željeznom rukom vladao bivši predsjednik Nursultan Nazarbajev (81) gotovo tri desetljeća od raspada Sovjetskog Saveza.

“Napad na naše građane”

Tokajev je, da bi umirio protestante, u srijedu rekao da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je još zadržao velik uticaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

Nazarbajev nije viđen u javnosti od početka protesta i sada je definitivno gurnut na marginu. Bivši čelnik Komunističke partije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine izgradio je svojoj zemlji ugled stabilne države i privukao stotine milijardi dolara stranih ulaganja zahvaljujući naftnom bogatstvu i metalima.

Mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza. Kazahstan je bio prva privreda središnje Azije i stalno je bilježio dvoznamenkasti rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazaške nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju.

Tokajev je optužio “terorističke” bande obučene u inostranstvu za podrivanje države.

Predsjednik je isprva vukao poteze da umiri protestante pa je smijenio i vladu i ograničio cijene ukapljenog naftnog plina na maksimalno 50 tenga (77 lipa) po litri, odustajući od povećanja koje je planirao, tvrdeći da je niska cijena neodrživa.

Mnogi Kazahstanci voze na ukapljeni plin koji je znatno jeftiniji od benzina.

Zapadne države pozvale su sve strane na mir i suzdržanost, a Kina je događaje opisala kao unutrašnje pitanje u nadi da će se stanje brzo stabilizovati.

Tokajev je naredio zaštitu zgrada u kojima su smještena veleposlanstva te strane kompanije.

Državna televizija objavila je da Nacionalna banka Kazahstana prekida poslovanje kako bi zaštitila svoje zaposlenike.

(N.S)