Magazin 13.01.2019.

POMOĆ SRBIMA NA KOSMETU Banjalučanin za nagradu “Najplemenitiji podvig godine”

ČITANJE: 2 minute

Još od kada su prije 12 godina počeli da odlaze na Kosovo i Metohiju, Predrag Adamović (51) iz Banjaluke i njegovi prijatelji iz Republike Srpske ne prestaju da pomažu Srbima u južnoj srpskoj pokrajini. Ubrzo su i osnovali humanitarnu organizaciju “Baštionik”, a te 2007. godine, sa 100 tona dopremljene pomoći, kako kažu Kosovci, spasli su rad narodnih kuhinja i omogućili otvaranje pekare u selu Prekovce kod Novog Brda.

– Kada smo te godine kročili na KiM, konktakt sa ljudima i “dodir” sa svetinjama bili su presudni da taj prvi dolazak bude zapravo početak naših učestalijih poseta – govori Adamović. – Samo jedan odlazak na Kosmet dovoljan je da se čovek “zarazi” i oseti da mora da se vrati. Zapravo, osjetite ne kao da dolazite već kao da se vraćate tamo gde pripadate.

Ne skriva da se na Kosmetu osjeća kao kod najbližih rođaka. Onih kojima treba pomoći da opstanu na vjekovnim ognjištima. Zato su Predrag i njegovi prijatelji okupljeni u “Baštionik” nastavili da sakupljaju pomoć za narodne kuhinje, ali i da organizuju akcije prikupljanja novčane pomoći ugroženim srpskim porodicama.

– Nastavili smo sa brojnim akcijama, a jedna od značajnijih bila je u januaru 2018. – kaže Adamović. – Sproveli smo je telefonski pod nazivom “Kada bi hljeba bilo više”. U toj akciji sakupili smo 44.000 evra za narodne kuhinje.

Najdragocijeniji od svega, kaže Adamović, jesu susreti sa Srbima na Kosmetu. Iako on i članovi “Baštionika” odlaze ne samo da uruče pomoć već i da ohrabre Srbe, kaže da se često događa da baš oni ohrabruju njih.

– Znajući da nemaju slobodu, najteži su susreti sa djecom – priča Adamović. – Uvek kada ih vidimo krenu suze na oči, ali oni tješe nas riječima da nije tako strašno i da će sve proći. Možete li da zamislite kako to zvuči iz usta mališana koji živi u getu u Orahovcu ili Velikoj Hoči? Baš njima treba pomoći jer na njima je budućnost. Ta deca su kao i svi Srbi sa Kosmeta odgovornost svih nas, jer svojim ostankom i opstankom čuvaju srpsko ime KiM ne samo za sebe već i sve nas.

DONACIJE

Predrag Adamović i “Baštionik” organizovali su mnogobrojne akcije pomoći narodnim kuhinjama koje opslužuju više od 2.000 korisnika – kaže Svetlana Stević, predsjednica organizacije “Majka devet Jugovića”. – Osim toga, pomogli su i brojnim socijalno ugroženim srpskim porodicama. Obezbedili su i brojne stipencije za učenike i srednjoškolce, kao i donacije crkvama i manastirima na KiM.

(Novosti)