POMOĆ VLADE RS JEDINA NADA: Ugostitelji zadovoljni setom mjera koje je donijela vlast

Ugostitelji u RS zadovoljni su mjerama vlasti za prevazilaženje krize nastale zbog virusa korona, jer, kako kažu, da nisu dobili pomoć od nadležnih, ne bi bili u mogućnosti sami da prebrode ovu tešku situaciju.

Goran Radaković, ugostitelj iz Prijedora, ističe da se nada da će ova pomoć ugostiteljstvu biti realizovana, jer su zaista u teškoj situaciji svi koji žive od ove privredne grane.

“Pomoć Vlade RS je jedina opcija da se ova grana privrede ne ugasi, jer mnogi nisu u situaciji da sami iznesu sve ovo, a iskreno se nadam da će iste mjere biti donesene i za ostale male privrednike”, kazao je Radaković.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, kaže za “Nezavisne” da su mjere koje je donijela Vlada RS pohvalan primjer kako jedna država razmišlja o realnom sektoru.

“Set mjera koje smo mi predložili nadležni su usvojili. Mi smo tražili rasterećenje upravo sektora ugostiteljstva i turizma, koji je najviše pogođene ovom krizom”, kazao je Tatić.

Kako kaže, pored toga što su se borili da država oslobodi poslodavce, jedan od primarnih ciljeva je bio da se zaštite radnici u ovoj oblasti.

“Ako poslodavac ne mora da isplati platu, ne mora da plaća doprinose i poreze, ako ne mora da plaća zakupninu za baštu, samim tim, ako je savjestan, on neće da otpušta radnike”, ističe Tatić.

Tatić naglašava da će 2020. godina u svakom slučaju biti vrlo teška za radnike u turizmu i u ugostiteljstvu.

“Iskreno se nadam da će 1. maj donijeti promjene. Treba se paziti, treba da se pridržavamo svih mjera, jer što duže ovo bude trajalo, bićemo u većem problemu i nakon što prestane. Ako privreda ne radi 10 dana, oporaviće se, ali ako ne bude radila dva-tri mjeseca, njoj trebaju dvije-tri godine da se oporavi”, kaže Tatić.

Prema njegovim riječima, sektor ugostiteljstva bi mogao da se oporavi tek pri kraju godine, dok sektor turizma ove godine u potpunosti neće postojati.

“Ukoliko bismo u maju mogli polako da krenemo u neki normalniji život, ugostiteljstvo će u oktobra početi da se oporavlja”, ističe Tatić i dodaje da će, što se tiče sektora turizma, biti ogromni gubici za hotele, turističke agencije, kao i za avio-kompanije.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da su mjere koje je Vlada RS usvojila dobro predložene.

“Poslodavcima ne bi trebalo da bude problem da jedan mjesec isplate platu radniku i sve obaveze koje imaju, ali su ugostiteljstvo i turizam vrlo problematični, jer nemaju nikakvih prihoda i ne vidi se rješenje u skorijoj budućnosti. Zato su za te djelatnosti veoma važne ove mjere”, pojasnio je Trivić.

Dodao je da je pomoć Vlade RS veoma bitna, a kako kaže Trivić, u nekom narednom periodu sigurno će zaživjeti i neke druge mjere.

Plan za zaštitu ugostiteljstva od strane Vlade RS

Vlada RS će uplatiti doprinose za rad, za mart 2020.

Vlada RS će uplatiti plate i doprinose za rad, za april i sve ostale mjesece dok traje zabrana obavljanja djelatnosti.

Država će preuzeti na sebe dio kredita kod banaka, kao dio javnog duga, kako radnika tako i preduzetnika.

Izražena je otvorenost za saradnju u vezi s pitanjem raspoređivanja sredstava iz Fonda solidarnosti RS, kao i ostalih mjera za oporavak.

Podrška grada Banjaluka

Grad se odriče zakupnine na ime bašta ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u vlasništvu grada te uvodi niz povlastica za uslužne sektore pogođene krizom (povlastice se odnose na mart, april i maj).

Grad će preko gradskog Garantnog fonda snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom (primjer: ako neki frizer ili drugi preduzetnik koji sada ne može da radi, po okončanju krize podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit). Privatnim zakupcima preporučeno da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima.

(Nezavisne)

Mladić preminuo nakon uboda stršljena

Dvadesetsedmogodišnji Miroslav Vasić preminuo je od ujeda stršljena na putu od Modriče do Dobojske bolnice. Kako prenose “Novosti” Miroslava su dovezli u teškom stanju u modrički Dom zdravlja gdje mu je ukazana prva pomoć, nakon čega je kolima hitne pomoći upućen u bolnicu u Doboju. Prema nezvaničnim informacijama iz Doma zdravlja Miroslav je do sada

SELAK: Nećemo potpisivati sporazume sa partijama koje čine opoziciju

Socijalistička partija Srpske /SPS/ će na predstojećim lokalnim izborima imati odborničke liste u 43 lokalne zajednice u Republici Srpskoj i tri u FBiH, rekao je predsjednik stranke Goran Selak. Nakon sjednice Glavnog odbora stranke, Selak je istakao da će SPS i na lokalnom nivou sarađivati sa koalicijom koja čini vlast u Republici Srpskoj, a tamo

USLJED POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJI Rajčević pozvao studente na obavezno poštovanje preporučenih mjera

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević pozvao je sve studente smještene u domovima širom Srpske da budu maksimalno oprezni i strogo se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo u vezi sa virusom korona. Povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj, Rajčević je studentima poručio da društvene kontakte svedu na

OSAM OSOBA PREMINULO: 325 novozaraženih od korona virusa u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus testirane 7.434 osobe, pozitivno je njih 325, a osam lica je preminulo. Prema podacima Ministarstva zdralja i Instituta “Batut” trenutno se na respiratorima nalazi 86 pacijenata. Kurir piše da je jučerašnji dan bio najtragičniji od početka epidemije korona virusa u ovoj zemlji pošto je preminulo

Stanivuković poklonio dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka

Poslanik PDP-a U NSRS, Draško Stanivuković poklonio je dva dajak čamca Dajak klubu Banjaluka, a biće na raspolaganju svim građanima koji budu željeli da se provozaju rijekom Vrbas. Jedan od njih nosi naziv “Taca i Miki”, simbolično po sestrama Gajić, Tatjani i Milani koje su oboljele od najtežeg oblika epilepsije, laforine bolesti. Stanivuković je rekao

NEŠIĆ: Put ka Ljubinju biće završen do početka zimske sezone

Završetak radova na putnom pravcu Trebinje-Ljubinje očekuje se do 15. novembra, odnosno do početka zimske sezone, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Puteva Republike Srpske Nenad Nešić. Nešić, koji je danas obišao radove na ovoj lokaciji, napomenuo je da je vrijednost radova 12,3 miliona KM, te da svaka maraka uložena u puteve ostaje u Republici

Mještani Bosanskog Petrovca protiv gradnje spalionice otpada u ovoj opštini

Prethodnih dana osvanula je vijest da se na području opštine Bosanski Petrovac planira graditi i instalirati postrojenja za spalionicu otpada medicinskog, farmaceutskog i animalnog porijekla, a koja bi trebalo da bude izgrađena na lokalitetu gradske deponije Vaganac, par kilometara na uzvišenju iznad grada. Ta informacija izazvala je negativne reakcije kod lokalnog stanovništva. Mještani smatraju da