POMOĆ VLADE RS JEDINA NADA: Ugostitelji zadovoljni setom mjera koje je donijela vlast

Ugostitelji u RS zadovoljni su mjerama vlasti za prevazilaženje krize nastale zbog virusa korona, jer, kako kažu, da nisu dobili pomoć od nadležnih, ne bi bili u mogućnosti sami da prebrode ovu tešku situaciju.

Goran Radaković, ugostitelj iz Prijedora, ističe da se nada da će ova pomoć ugostiteljstvu biti realizovana, jer su zaista u teškoj situaciji svi koji žive od ove privredne grane.

“Pomoć Vlade RS je jedina opcija da se ova grana privrede ne ugasi, jer mnogi nisu u situaciji da sami iznesu sve ovo, a iskreno se nadam da će iste mjere biti donesene i za ostale male privrednike”, kazao je Radaković.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, kaže za “Nezavisne” da su mjere koje je donijela Vlada RS pohvalan primjer kako jedna država razmišlja o realnom sektoru.

“Set mjera koje smo mi predložili nadležni su usvojili. Mi smo tražili rasterećenje upravo sektora ugostiteljstva i turizma, koji je najviše pogođene ovom krizom”, kazao je Tatić.

Kako kaže, pored toga što su se borili da država oslobodi poslodavce, jedan od primarnih ciljeva je bio da se zaštite radnici u ovoj oblasti.

“Ako poslodavac ne mora da isplati platu, ne mora da plaća doprinose i poreze, ako ne mora da plaća zakupninu za baštu, samim tim, ako je savjestan, on neće da otpušta radnike”, ističe Tatić.

Tatić naglašava da će 2020. godina u svakom slučaju biti vrlo teška za radnike u turizmu i u ugostiteljstvu.

“Iskreno se nadam da će 1. maj donijeti promjene. Treba se paziti, treba da se pridržavamo svih mjera, jer što duže ovo bude trajalo, bićemo u većem problemu i nakon što prestane. Ako privreda ne radi 10 dana, oporaviće se, ali ako ne bude radila dva-tri mjeseca, njoj trebaju dvije-tri godine da se oporavi”, kaže Tatić.

Prema njegovim riječima, sektor ugostiteljstva bi mogao da se oporavi tek pri kraju godine, dok sektor turizma ove godine u potpunosti neće postojati.

“Ukoliko bismo u maju mogli polako da krenemo u neki normalniji život, ugostiteljstvo će u oktobra početi da se oporavlja”, ističe Tatić i dodaje da će, što se tiče sektora turizma, biti ogromni gubici za hotele, turističke agencije, kao i za avio-kompanije.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, smatra da su mjere koje je Vlada RS usvojila dobro predložene.

“Poslodavcima ne bi trebalo da bude problem da jedan mjesec isplate platu radniku i sve obaveze koje imaju, ali su ugostiteljstvo i turizam vrlo problematični, jer nemaju nikakvih prihoda i ne vidi se rješenje u skorijoj budućnosti. Zato su za te djelatnosti veoma važne ove mjere”, pojasnio je Trivić.

Dodao je da je pomoć Vlade RS veoma bitna, a kako kaže Trivić, u nekom narednom periodu sigurno će zaživjeti i neke druge mjere.

Plan za zaštitu ugostiteljstva od strane Vlade RS

Vlada RS će uplatiti doprinose za rad, za mart 2020.

Vlada RS će uplatiti plate i doprinose za rad, za april i sve ostale mjesece dok traje zabrana obavljanja djelatnosti.

Država će preuzeti na sebe dio kredita kod banaka, kao dio javnog duga, kako radnika tako i preduzetnika.

Izražena je otvorenost za saradnju u vezi s pitanjem raspoređivanja sredstava iz Fonda solidarnosti RS, kao i ostalih mjera za oporavak.

Podrška grada Banjaluka

Grad se odriče zakupnine na ime bašta ugostiteljskih objekata, poslovnih prostora u vlasništvu grada te uvodi niz povlastica za uslužne sektore pogođene krizom (povlastice se odnose na mart, april i maj).

Grad će preko gradskog Garantnog fonda snositi puni trošak kamata za sve poslovne subjekte i preduzetnike, pogođene krizom (primjer: ako neki frizer ili drugi preduzetnik koji sada ne može da radi, po okončanju krize podigne kredit u banci da bi ponovo pokrenuo rad ili izmirio obaveze na ime plata i ostalog, grad će mu platiti svu kamatu na taj kredit). Privatnim zakupcima preporučeno da se odreknu zakupnina poslovnim sektorima koji ne mogu da rade u aktuelnim okolnostima.

(Nezavisne)

U 20 TAČAKA: Skupština Srpske odbacila rezoluciju Parlamenta BiH o “žrtvama fašističkih režima”

Narodna skupština Srpske odbacila je večeras “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta”. Pročitajte zaključke: Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH. 1. Narodna skupština Srpske odbacila je večeras Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sjednici održanoj

DUEL MAZALICA – STANIVUKOVIĆ: Ko je Baka Prase, a ko samo ovo drugo?

Burno je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja raspravlja o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima, koju je usvojio Predstavnički dom PSBiH. Poslanici se verbalno sukobljavaju, došlo je i do naguravanja, a razmijenjene su i uvrede. Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica u svom obraćanju kritikovao je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića rekavši da on nije

ZELJKOVIĆ: Donesena jedina moguća odluka, mada su svi na neki način oštećeni

Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH predložila je prekid Premijer lige i Kupa BiH, što znači da je Sarajevo odbranilo titulu i igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok su plasman na evropsku scenu izborili još: Željezničar, Zrinjski i Borac, koji će nastupiti u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Predloženo je i da se prekine i Kup

INCIDENT U NSRS: Svađa zbog mobilne bolnice kulminirala guranjem Stojanovića (SDS) i Ćorića (SNSD)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) večeras je nakratko prekinuta nakon što je došlo do naguravanja poslanika Nedeljka Ćorića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Tomice Stojanovića iz Srpske demokratske stranke (SDS). Svemu je prethodio verbalni duel, tokom burne rasprave o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta”, koju je 20. maja usvojio Predstavnički

DRLJAČA PRIZNAO KRIVICU: U petak presuda za ubistvo Bruna Rolda

Vijeće Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić, prihvatilo je priznanje krivice Radeta Drljače za brutalno ubistvo poznanika Bruna Rolda (54), a on je ispričao da mu je kobne večeri “nešto puklo u glavi”. Izricanje presude zakazano je za petak. – Samo sam povukao nož po njegovom vratu. Kajem se zbog toga – rekao