Vijesti 25.09.2018.

POMOĆ ZA RODITELJE Otvoren Dnevni centar za osobe sa psihofizičkim smetnjama

ČITANJE: 3 minute

Rekonstruisani objekat Dnevnog centra za omladinu i odrasle sa psihofizičkim smetnjama otvoren je danas u Lazarevu, u okviru projekta čiji je cilj da im se obezbijedi bezbjedan boravak i rad sa stručnim licima u vrijeme dok su njihovi roditelji ili staratelji na poslu.

Ovaj objekat smješten je tik uz nedavno otvoreni Dnevni centar za djecu u riziku, a otvaranjem objekata, Grad je, uz veliku pomoć inostranih donatora, riješio jedan od velikih problema koji je u proteklom periodu mučio gradski sistem socijalne zaštite.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao rekonstruisani objekat, izrazio je uvjerenje da će otvaranjem ovog centra biti pružena kvalitetna usluga našim sugrađanima koji zaslužuje posebnu pažnju zajednice, a na što nas, između ostalog, obavezuje i sam Zakon o socijalnoj zaštiti.

– U ova dva objekta biće objedinjene usluge centra za socijalni rad. Zahvalni smo donatorima, prije svega Američkoj agenciji za razvoj (USAID) i Katolik relif servisu (CRS), koje su pružili značajnu pomoć u relaizaciji projekta. Za rekonstrukciju objekta, izdvojeno je ukupno 140.000 KM, s tim da je Grad učestvovao sa 10 odsto, a ostalo se odnosi na donaciju. Donatori su omogućili rekonstrukciju objekta, a mi nastavljamo dalje redovne aktivnosti preko našeg Centra za socijalni rad – rekao je Radojičić.

Direktor Centra za socijalni rad Irena Joldžić, izjavila je da će korisnici Dnevnog centra imati sveobuhvatnu njegu i da je centar namijenjen osobama sa psihofizičkim smetnjama koji su završili školovanje ili su, pak, bili u sistemu Centra „Zaštiti me“.

– Do sada, oni su nakon školovanja bili prepušteni samo svojim porodicama, a sada im je omogućeno da ovdje imaju dnevni boravak, uz pomoć stručnih lica iz ove oblasti. Dok oni borave ovdje, njihovi roditelji moći će nesmetano da obavljaju svoje svakodnevne obaveze i da idu na posao. Objekat je osposobljen za boravak 20 do 25 osoba, a Centar za socijalni rad će procijeniti koja lica ispunjavaju uslove za boravak. Zahtjev za boravak u Dnevnom centru mogu podnijeti svi roditelji koji imaju djecu sa psihofizičkim smetnjama, stariju od 18 godina. Do sada, imamo 16 prijavljenih korisnika, koji će, za početak, boraviti mjesec dana u Dnevnom centru kako bi se izvršila opservacija – naglasila je Joldžićeva.

Željka Ninković iz Udruženje „Dajte nam šansu – Zvjezdice“, partnera na realizaciji ovog projekta, izrazila je zadovoljstvo što je ovaj problem konačno pred rješenjem.

– Bila je velika potreba za uspostavljanje jedne ovakve usluge, jer roditelji, naprosto, nemaju gdje da zbrinu djecu dok su na poslu. Usluga kreće od 1. oktobra a svi roditelji koji su prijavili djecu biće obaviješteni o daljim koracima – zaključila je Ninkovićeva.

Proljetos su na istoj lokaciji u Lazarevu otvorene i nove prostorije prihvatne stanice za djecu i omladinu zatečenu u skitnji i Dnevnog centra za djecu u riziku. Korisnici ovih usluga su djeca čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama, odnosno djeca koja su u okviru svojih porodica doživjela fizičko, psihološko i seksualno nasilje, ili su zanemarena od strane roditelja/staratelja, te djeca koja su bila uključena u prosjačenje.