Politika 05.08.2020.

“PONAŠA SE KAO NENAVOĐENA RAKETA” Dodik: Imamo velike probleme sa Turkovićevom

ČITANJE: 2 minute

Bisera Turković se ponaša kao nenavođena raketa i u Ministarstvu spoljnih poslova imamo velike probleme s njom, rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

Dodik je rekao da Turkovićeva ne prosljeđuje ili zadržava diplomatsku poštu srpskih funkcionera i da će se o njenom ponašanju morati razgovarati na Predsjedništvu.

Tvrdi da Turkovićeva nastavlja zaostavštinu Igora Crnatka, bivšeg ministra, za kojeg kaže da nije htio da imenuje srpske kadrove na ključnim mjestima u Ministarstvu, te ističe da Turkovićeva spasava kadrove SDS-a imenujući Gordana Milinića za ministra savjetnika u Pekingu.

Dodik kaže da je Turkovićeva, osim pojedinih Tegeltijinih pisama, neovlašćeno zadržala neka njegova pisma svjetskim državnicima u vezi sa time što je bošnjački član Predsjedništva pisao za Srebrenicu.

“Ovo sad što je uradila ovim imenovanjem je neprihvatljivo, jer Milinić nema nikakvu podršku srpskog naroda To je špekulant i sve to govori da Turkovićeva nije odustala da spašava SDS-ove kadrove”, rekao je Dodik novinarima.

On je poručio da će u tom smjeru reagovati odmah, te da ima šta da kaže Turkovićevoj.

“Ona ne drži ni do čega u BiH, najbolje razbija BiH i veoma vješto koristi zaostavštinu prethodnog ministra Igora Crnatka koji je ostavio to ministarstvo tako da srpski kadrovi nisu na šest najvažnijih mjesta u toj instituciji. Mi ne uspijevamo da to iznivelišemo jer Turkovićeva to ignoriše. Riječ je o nedgovornoj osobi koja ne provodi spoljnu politiku BiH, već SDA”, ponovio je Dodik.

On je rekao da će prvom prilikom u Predsjedništvu otvoriti pitanje Turkovićeve kao ministra i tražiti od SDA da se na tom planu koriguje, jer ona, kako ističe Dodik, ničim ne doprinosi stabilizaciji odnosa u BiH, koji se i zbog njenih poteza, sve više usložnjavaju.

Dodik je dodao da je Turkovićeva, između ostalog, svog sina imenovala na važna diplomatska mjesta, što je, kako ističe, potpuna privatizacija politike.

“Ako tako nastavi od zajedničke spoljne politike u BiH nema ništa”, poručuje Dodik.

(E.M/banjaluka.net)