Vijesti 16.05.2017.

Ponavljaju se zdravstveni problemi kod djece: Šestogodišnjaci ne znaju da govore i već im je kriva kičma

ČITANJE: 2 minute

Današnja djeca sate provode sedeći pred računarom ili sa mobilnim telefonom u rukama, što se negativno odražava na njihov razvoj i za to su krivi roditelji.

Ovakva je generalna ocjena proteklih sistematskih pregleda, koje je prošlo oko 1.900 budućih prvačića, kaže šef pedijatrijskih ambulanti u Poliklinici u Banjaluci, Bosa Đajić.

Ona kaže da su djeca generalno nedruželjubiva, jer previše vremena provode uz igrice i televizor, umjesto u igri sa vršnjacima i takvi problemi se godinama ponavljaju. Osim toga, budući prvačići najčešće imaju govorne mane, loš vid, te nepravilno držanje leđa i deformitete grudnog koša, koji su takođe posljedica dugog sjedenja.

– Za sve ove zdravstvene probleme dobrim dijelom su zaslužni savremene tehnologije. Pojedinim roditeljima je lakše djetetu dozvoliti da sjedi za računarom, dati mu telefon ili tablet za igrice, nego ga izvesti u prirodu da trči, a nisu ni svjesni kakvu im štetu time nanose. Oduzmite djeci tablet i dajte loptu i lastiš – poručuje doktorica Đajić.

Dodaje da se često, zbog neprimjerenih sadržaja koje djeca gledaju na telefonima i računarima, javljaju i problemi u ponašanju.

– Dijete iz igrica uči da bude agresivno, te se tako ophodi i prema vršnjacima u školi – izjavila je Đajić.

Školski pedagog Milana Koprena kaže da im iz godine u godinu dolazi sve više djijece sa govornim manama, jer roditelji nisu na vreme prepoznali problem.

– Ako se izuzmu organski poremećaji, djeca imaju govorne mane, zbog toga što ih roditelji ne uče da ispravno izgovaraju riječi ili su neinformisani. Obično misle da je prerano da ih vode logopedu, pa zakasne sa tretmanima – kaže Koprena.

Dodaje da je ozbiljan problem i to što se djeca sve teže nose sa neuspjehom i na njega pogrešno reaguju.

– Ta vrsta samopouzdanja stiče se u krugu porodice, a mi plniramo da uradimo istraživanje poslije godinu dana koliko boravak u školi može da utiče na pravazilaženje tog problema kod djece – rekla je Koprena.

Psiholozi ističu i da je dosta djece emocionalno nezrelo, pa se i sa šest godina ponašaju kao mala djeca i na taj način privlače pažnju roditelja koji, iz različitih razloga, ne provode dovoljno vremena s njima.

Nespremni za školu

Na sistematskim pregledima ljekari pedijatri su utvrdili da nekoliko mališana nije spremno za polazak u školu. Bosa Đajić kaže da su kod većine te djece već ranije uočeni razvojni problemi, te su na vrijeme uključeni u odgovarajuće tretmane, kako bi dobili odgovarajuću pomoć. Ima i gojaznosti, ali situacija nije alarmantna. Za mjesec dana u Domu zdravlja je pregledano oko 1.250 djece, a u privatnim ambulantama oko 600 budućih školaraca.

(EuroBlic)