Ponir: Aktivirano klizište, mještani čekaju sanaciju

Iskrivljeni blatnjavi put, nanosi zemlje i crvena traka – to je slika u banjalučkom naselju Ponir nakon što se prošle sedmice snijeg naglo otopio. 

Klizište u Ponirskoj ulici za sada miruje, ali i dalje prijeti. Gordana Diljević, na čijem imanju je završila odronjena zemlja, smatra da je nerješavanje problema oborinskih voda sa kojim muku muče u ovoj ulici konačno došao na naplatu.

“Pogledajte sada šta je priroda uradila. Zemljište je potkopano od otpadnih i oborinskih voda. Ugrožena mi je kuća, ugrožen pomoćni objekat, komšiji ugrožena kuća.šta da se radi u ovom ovako zapuštenm dijelu grada, koji je udaljen samo 4,5 km od centra” žali se Diljević.

Komunalna policija je zatvorila dio puta preko kojeg se zemlja odronila, pa mještani moraju da idu okolnim putem, preko Debeljaka. Tim putem na posao ide i Zvjezdan Milanović, koji živi samo nekoliko metara od klizišta. Kaže da je, za sada, njegov dom čitav.

Nisam primjetio ništa, baš sam pregledao, i ovi iz građevinske inspekcije ljudi kad su bili, baš su pitali, ja nisam primetio ništa na kući, da se vidi da je popucalo. Ko zna kako će to, ako se počne širiti više, onda je ugroženo. Ja sad zasad mirno spavam. Nadam se da se neće više širiti” kaže Milanović.

Gradska uprava je već nekoliko puta pokušavala da privremeno sanira klizište u Ponirskoj, ali bez uspjeha. Kažu da će sljedeće sedmice dobiti smjernice od projektanta i poslati mašine na teren.

“Pokrenuli smo postupak nabavke projekta sanacije klizišta. Nakon toga ćemo znati koji su nam dalji koraci. Mi vršimo svakodnevni monitoring terena. Ono što mogu da kažem da klizište trenutno stoji. Ta kuća, taj stambeni objekat još nije ugrožen” kaže načelnik Odsjeka za putevi u Upravi grada Banja Luka Dragan Rokić.

Stanovnici Ponirske ulice se nadaju da će što prije klizište biti sanirano, ali i riješen problem otpadnih i oborinskih voda koje im za kišnih dana plave put.

(ATV)

114. VEČE Skup “Pravda za Davida” u centru Banjaluke

Okupljanje građana Banjaluke koji traže istinu o smrti 21p-godišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića održano je 114. veče na Trgu Krajine. Kao i svih prethodnih večeri, na skupu se obratio otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević “Konstruišete svoje laži. Da si iole bolji čovjek, da ne govorim predsjednik, bio bi bar na jednoj ozbiljnoj televiziji u Srbiji. Dragane

SUNČANO I TOPLO Sutra do 31 stepen celzijusov

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčanije i postepeno toplije vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i najvišu temperaturu do 29, a na jugu do 31 stepen Celzijusov. Ujutru će biti pretežno vedro, ponegdje uz malu ili umjerenu oblačnost, a oko rijeka i po kotlinama moguća je kratkotrajna magla, saopšteno je

ODRŽIVA I NEODRŽIVA PREDUZEĆA Spisak loših firmi još pod velom tajne

Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS. Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.