Ponir: Aktivirano klizište, mještani čekaju sanaciju

Iskrivljeni blatnjavi put, nanosi zemlje i crvena traka – to je slika u banjalučkom naselju Ponir nakon što se prošle sedmice snijeg naglo otopio. 

Klizište u Ponirskoj ulici za sada miruje, ali i dalje prijeti. Gordana Diljević, na čijem imanju je završila odronjena zemlja, smatra da je nerješavanje problema oborinskih voda sa kojim muku muče u ovoj ulici konačno došao na naplatu.

“Pogledajte sada šta je priroda uradila. Zemljište je potkopano od otpadnih i oborinskih voda. Ugrožena mi je kuća, ugrožen pomoćni objekat, komšiji ugrožena kuća.šta da se radi u ovom ovako zapuštenm dijelu grada, koji je udaljen samo 4,5 km od centra” žali se Diljević.

Komunalna policija je zatvorila dio puta preko kojeg se zemlja odronila, pa mještani moraju da idu okolnim putem, preko Debeljaka. Tim putem na posao ide i Zvjezdan Milanović, koji živi samo nekoliko metara od klizišta. Kaže da je, za sada, njegov dom čitav.

Nisam primjetio ništa, baš sam pregledao, i ovi iz građevinske inspekcije ljudi kad su bili, baš su pitali, ja nisam primetio ništa na kući, da se vidi da je popucalo. Ko zna kako će to, ako se počne širiti više, onda je ugroženo. Ja sad zasad mirno spavam. Nadam se da se neće više širiti” kaže Milanović.

Gradska uprava je već nekoliko puta pokušavala da privremeno sanira klizište u Ponirskoj, ali bez uspjeha. Kažu da će sljedeće sedmice dobiti smjernice od projektanta i poslati mašine na teren.

“Pokrenuli smo postupak nabavke projekta sanacije klizišta. Nakon toga ćemo znati koji su nam dalji koraci. Mi vršimo svakodnevni monitoring terena. Ono što mogu da kažem da klizište trenutno stoji. Ta kuća, taj stambeni objekat još nije ugrožen” kaže načelnik Odsjeka za putevi u Upravi grada Banja Luka Dragan Rokić.

Stanovnici Ponirske ulice se nadaju da će što prije klizište biti sanirano, ali i riješen problem otpadnih i oborinskih voda koje im za kišnih dana plave put.

(ATV)

ZBOG SMJEŠTAJA U STUDENTSKE DOMOVE Nastava na fakultetima odgođena za 8. oktobar

Početak nastave na Banjalučkom univerzitetu u školskoj 2018/2019. godini, umjesto 1. oktobra, pomjeren je na 8. oktobar, zbog smještaja studenata u studentske domove i potreba organizovanja trećeg upisnog roka, čiji će konkurs biti objavljen u ponedjeljak. Potvrdio je ovo Dario Stanković, portparol Banjalučkog univerziteta, koji kaže da je nakon trećeg upisnog roka potrebno i završiti

PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti

ZA VIKEND Obustava saobraćaja sutra u centru Banjaluke

Zbog rolerijade će sutra od 7 do 17 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save (Pozorište) do Bulevara cara Dušana (Ekvator). Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ U BANJALUCI “Moramo više pažnje da posvetimo čitanju da nam djeca rastu uz knjigu”

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić ugostio je danas istaknutog srpskog književnika Ljubivoja Ršumovića, uz čije su stihove odrasle mnoge generacije. Na sastanku kojem je prisustvovao i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, Predrag Bjelošević, predsjednik Zoran Talić zahvalio je pjesniku, što daje veliki doprinos književnosti, pozorištu i uopšte kulturi Banjaluke i Republike Srpske. Književnk Ljubivoje

Upoznajte najbogatiji “parking” u Banjaluci

Treći sprat stambene zgrade na broju 79A, u Karađorđevoj ulici u Banjaluci, jedan je od najbogatijih i najveselijih u gradu na Vrbasu. Goran Filipović, otac dvomjesečnog Jakova, priča za “Nezavisne” da dječijeg smijeha u njihovom hodniku ne nedostaje. Pored njegovog sinčića, u susjednim stanovima odrastaju još tri bebe. (Nezavisne)