Vijesti 16.03.2018.

Ponir: Aktivirano klizište, mještani čekaju sanaciju

ČITANJE: 2 minute

Iskrivljeni blatnjavi put, nanosi zemlje i crvena traka – to je slika u banjalučkom naselju Ponir nakon što se prošle sedmice snijeg naglo otopio. 

Klizište u Ponirskoj ulici za sada miruje, ali i dalje prijeti. Gordana Diljević, na čijem imanju je završila odronjena zemlja, smatra da je nerješavanje problema oborinskih voda sa kojim muku muče u ovoj ulici konačno došao na naplatu.

“Pogledajte sada šta je priroda uradila. Zemljište je potkopano od otpadnih i oborinskih voda. Ugrožena mi je kuća, ugrožen pomoćni objekat, komšiji ugrožena kuća.šta da se radi u ovom ovako zapuštenm dijelu grada, koji je udaljen samo 4,5 km od centra” žali se Diljević.

Komunalna policija je zatvorila dio puta preko kojeg se zemlja odronila, pa mještani moraju da idu okolnim putem, preko Debeljaka. Tim putem na posao ide i Zvjezdan Milanović, koji živi samo nekoliko metara od klizišta. Kaže da je, za sada, njegov dom čitav.

Nisam primjetio ništa, baš sam pregledao, i ovi iz građevinske inspekcije ljudi kad su bili, baš su pitali, ja nisam primetio ništa na kući, da se vidi da je popucalo. Ko zna kako će to, ako se počne širiti više, onda je ugroženo. Ja sad zasad mirno spavam. Nadam se da se neće više širiti” kaže Milanović.

Gradska uprava je već nekoliko puta pokušavala da privremeno sanira klizište u Ponirskoj, ali bez uspjeha. Kažu da će sljedeće sedmice dobiti smjernice od projektanta i poslati mašine na teren.

“Pokrenuli smo postupak nabavke projekta sanacije klizišta. Nakon toga ćemo znati koji su nam dalji koraci. Mi vršimo svakodnevni monitoring terena. Ono što mogu da kažem da klizište trenutno stoji. Ta kuća, taj stambeni objekat još nije ugrožen” kaže načelnik Odsjeka za putevi u Upravi grada Banja Luka Dragan Rokić.

Stanovnici Ponirske ulice se nadaju da će što prije klizište biti sanirano, ali i riješen problem otpadnih i oborinskih voda koje im za kišnih dana plave put.

(ATV)