Vijesti 11.11.2015.

Poništavaju konkurse zbog stranačkih kadrova

ČITANJE: 3 minute
sastanak
Regulatorna agencija za komunikacije BiH, nakon Agencije za lijekove i medicinska sredstva, biće sljedeća od koje će biti zatraženo poništavanje ranije sprovedenog konkursa za izbor direktora i raspisivanje novog, saznaju “Nezavisne”.

Savjet ministara BiH naredio je Ministarstvu civilnih poslova da odmah raspiše konkurs za izbor direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva, iako je ta procedura završena prije nekoliko mjeseci, zbog čega je cijeli postupak Savjeta ministara upitan.

Naime, konkursi za direktore Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Regulatorne agencije za komunikacije već su sprovedeni, međutim kandidati koji su predloženi nikad nisu imenovani iz razloga što aktuelna vlast neće da imenuje one koje je izabrala prethodna vlast. Ono što je zanimljivo jeste da je uslov za izbor direktora RAK-a bio taj  da ne može biti pripadnik nijedne političke partije.

U slučaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva, njen stručni savjet prije nekoliko mjeseci predložio je za novi mandat Natašu Grubišu, koja od osnivanja rukovodi ovom institucijom. Posljednjih mjeseci nekoliko puta je pokušano da se taj konkurs poništi, a čak je i od Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva traženo da povuče svoj raniji prijedlog za imenovanje Grubiše, na šta nikad nisu pristali.

– Prethodna procedura je ispoštovana i poništavanje tog konkursa ne znam da li je u skladu sa zakonom. Bez obzira na to, ako se raspiše novi konkurs, Stručni savjet Agencije će opet biti u situaciji da ponovo uputi prijedlog na imenovanje- rekao je Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Kako nezvanično saznajemo, i na ponovljenom konkursu bi moglo biti problema jer praktično novog direktora na funkciju treba da predloži Stručni savjet u kojem odlučujuću riječ imaju tri člana imenovana od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. Najozbiljniji kandidati za novog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH prema nezvaničnim informacijama su PDP-ovci Milan Švraka, Božo Krivokuća i Aleksandar Zolak.

Za razliku od Agencije za lijekove gdje Ministarstvo civilnih poslova raspisuje konkurs, situacija sa Regulatornom agencijom za komunikacije je dosta komplikovanija jer za direktora ove institucije konkurs treba da raspiše Savjet RAK-a, koji barem zasad za to neće ni da čuje.

– Čekamo Savjet ministara BiH da da saglasnost na naš prijedlog ili da ga ne da. U slučaju da ne da tu saglasnost, ne znam hoće li biti novi konkurs. Isključivu krivicu za nastale probleme snosi Savjet ministara BiH, koji nije izvršio svoje zadatke. Savjet ministara BiH ima pravo da ne da saglasnost, ali to mora da obrazloži i mi to čekamo- rekao je Plamenko Čustović, predsjednik Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije.

Ovaj savjet još u maju prošle godine za direktora Regulatorne agencije za komunikacije je predložio Srđana Rajčevića, aktuelnog direktora Agencije za informaciono društvo RS, ali Savjet ministara BiH nikad ga nije imenovao.

Ukoliko bude novog konkursa, najozbiljniji kandidat za ovu funkciju je SDS-ovac Milan Kovač, aktuelni načelnik opštine Istočna Ilidža.

(Nezavisne novine)