Vijesti 18.11.2017.

Poništena odluka kojom su naučni radovi profesorke Čokorilo proglašeni plagijatima

ČITANJE: 3 minute

Afera “Plagijat”, koja je tresla banjalučki Univerzitet dobija nastavak, jer su odluke koje su tada donesene bile mimo zakona, zbog čega su i poništene.

Potvrđeno je ovo za „EuroBlic“ u Inspektoratu RS. Nastavno-naučno vijeće je krajem juna ove godine donijelo odluku da su naučni radovi profesorice Radmile Čokorilo plagijat i da zbog toga mora da napusti fakultet.

Sve je bilo u redu, dok se neko Inspektoratu nije požalio na ovu odluku, poslije čega je utvrđeno da tu i te kako ima nepravilnosti.

Procedura kojom je Univerzitet utvrdio da su radovi plagijat, uopšte se ne nalazi u Statutu Univerziteta, i stoga nije mogla biti ni primjenjena.

– S obzirom na to da Statutom nije propisana procedura utvrđivanja plagijata, od čijeg propisivanja zavisi rad kod utvrđivanja da li je neki naučni rad plagijat, sve dosadašanje odluke vezane za ovaj slučaj stavljaju se van snage – objasnila je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Dodala je da tek kad se potupak utvrđivanja plagijata reguliše Statutom onda se može utvrđivati da li su neki radovi plagijat.

– Zbog toga nije postojala mogućnost da inspektor odredi na koji način će Univerzitet otkloniti nedostatke – istakla je Makivićeva.

Univerzitet nije želio da prihvati odluku Inspektorata, pa su u ovaj slučaj umiješali i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Na stranu Univerziteta nije moglo stati ni resorno ministarstvo, iz kojeg su nam kratko objasnili da Univerzitet nije mogao da sprovodi nikakve procedure vezane za plagijat.

Iako je jasno da je tokom postupaka bilo mnogo nepravilnosti i grešaka, Čokorilo ipak neće uskoro nazad na posao, jer nam niko juče nije potvrdio da rad nije plagijat, nego su se samo bavili procedurom kojom je to utvrđivano.

Juče nismo uspjeli da dobijemo komentar profesorke Čokorilo, koja se nije javljala na naše pozive, ali kako je najavila, pogođena nepravdom sprema tužbu za Univerzitet zbog nezakonitog otkaza i narušavanja ugleda.

U međuvremenu sa Univerziteta stiglo je priznanje, ali i opravdanje.

– Ovo rješenje inspektora, ne odnosi se na pobijanje činjenice da se radi o plagijatu, već se ukazuje na formalne propuste, a koji se odnose na to da naš Statut nije usklađen sa zakonom koji reguliše i koji kaže da će se statutom regulisati da li je rad plagijat ili nije – kažu u Univerzitetu.

Oni napominju da se Inspektorat više bavio formom, te da je suština da je rad plagijat, i dalje ostala ista.

Ostalo je nejasno šta ova odluka znači za profesorku Čokorilo. Da li će se ona vratiti na posao i tamo čekati da Univerzitet „sredi“ svoj Statut ili je ovo samo početak njene borbe da istjera svoju pravdu.

Čokorilo nije jedina „žrtva“ spornog Statuta Univerziteta, nego je ovo drugi put u samo dvadesetak dana da su zbog neusklađenosti statuta oborene veoma bitne odluke Univerziteta.

Prvi udarac zadao je Vitomir Popović koji se žalio na proceduru prilikom izbora rektora, a Ustavni sud je to prihvatio i statut proglasio neustavnim.

Dodik podržavao rasvjetljavanje afere Balaban

Predsjednik RS Milorad Dodik, povodom Međunarodnog dana studenata, razgovarao je juče sa delagacijom Unije studenata RS o studentskom standardu i mogućnosti da se on unaprijedi.

Razgovarano je o potrebi rekonstrukcije prvog i drugog paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci, kao i izgradnju novog studentskom doma u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Unije studenata Ratko Savić kaže da su dogovorili i povećanje sredstava u budžetu za Univerzitet kao bi zaposlili 100 novih asistenata u sljedećoj godini.

– Dogovorili smo zajednički rad na pripremi zakona o studentskom radu, a predsjednik je dao punu podršku u rasvjetljavanju afere Balaban – rekao je Savić.

(EuroBlic)

Oznake: Milorad Dodik