Vijesti 25.12.2022.

Ponoćke širom BiH označile početak proslave Božića, stigli hodočasnici iz cijelog svijeta

ČITANJE: 1 minuta

Nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić služio je Ponoćnu misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, kojom su katolici dočekali najradosniji hrišćanski praznik – Božić.

U svojoj propovijedi nakon mise Vukšić istakao je da se Božić može proslavljati samo ako se u centar svega stavi Isus.

“A živeći sa Isusom i primjenjujući pravila NJegovog morala u svom životu, čovječanstvo nema više razloga svoju zemlju zvati ostavljenom ni opustošenom”, naveo je Vukšić.

On je naglasio i da je Božić praznik blizine Božije i praznik koji slavi susret Boga i čovjeka, a da bi čovjek pristao na taj susret i ostao u zagrljaju Božije ljubavi, potrebno je da ulaže u popravak samoga sebe i ispravljanje svojih grešaka, prenosi KTA.

Misom Ponoćkom u crkvama širom Bosne i Hercegovine katolici su dočekali Božić.

Misu u franjevačkoj crkvi sv.Petra i Pavla u Mostaru predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Jozo Grbeš.

Brojni vjernici, uključujući hodočasnike iz inostranstva, dočekali su Božić u Međugorju.  Molitveno bdijenje počelo je euharistijskim klanjanjem, a potom je uslijedila sveta misa Ponoćka u crkvi sv.Jakova.

Uz katoličke vjernike iz BiH i Hrvatske, Božić u Međugorju slave i brojni hodočasnici iz Slovenije, Italije, Poljske, Irske, ali i oni iz južnoameričkih država te zemalja Bliskog istoka. Ovog Božića u Međugorju nisu uprizorene Žive Jaslice, ali su zato ispred župne crkve izrađene velike jaslice, kao i u mnogim drugim župama u BiH.

(A. S.)

Oznake: Božić