PONOS BANJALUKE: Prijem za „bronzane“ gimnazijalce

Gradonačelnik Igor Radojičić priredio je danas prijem za banjalučke gimnazijalce, u znak zahvalnosti za uspjeh koji su postigli na Olimpijadi metropola u Moksvi, gdje su, u konkurenciji 44 grada, osvojili treće mjesto.

Uz čestitke gimnazijalcima na velikom rezultatu, Radojičić je naglasio da je današnji prijem mali znak pažnje i odavanja priznanja njihovom radu i velikim rezultatima koje su postigli.

Banjaluka treću godinu uzastopno učestvuje na Olimpijadi metropola u Moskvi, a ovo je prilika i da se zahvalimo našim prijateljima iz ruske prestonice koji nas svake godine pozivaju na ovo prestižno takmičenje. Iako je Banjaluka na ovom takmičenju najmanji grad po broju stanovnika, to nije bila prepreka za ove mlade ljude da ostvare odlične rezultate – istakao je Radojičić.

Osvajač srebrne medalje iz matematike Marko Jojić, kazao je da se već drugu godinu takmiči na Olimpijadi metropola u Moskvi.

Takmičio sam se sa kolegama iz gradova iz cijelog svijeta od kojih su svi neuporedivo veći od Banjaluke, i moram reći da sam izuzetno zadovoljan rezultatima koje smo ostvarili – rekao je Jojić.

Banjalučki gimnazijalci osvojili su srebro i bronzu iz matematike (Marko Jojić i Jovan Vuković), bronzu iz fizike (Sergej Krčmar) i dvije bronze iz informatike (Marko Dimitrić i Leon Kosić). U ekipnom plasmanu zauzeli su treće mjesto. Učenici su u Moskvi bili u pratnji profesora Branke Fadžan (matematika), Ivane Nišić (hemije) i Danijele Štrbac Uletilović (pomoćnik direktora).

Uz podršku Grada Banjaluke, gimnazijalci već treću godinu zaredom učestvuju na ovom, prestižnom takmičenju, osmjeravajući snage sa srednjoškolcima iz cijelog svijeta u matematici, informatici, hemiji i fizici.

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema