Vijesti 29.03.2018.

PONOVLJENA OBDUKCIJA UTVRDILA Uzrok Davidove smrti utapanje

ČITANJE: 4 minute

Ponovljenom obdukcijom koja ju obavio prof. dr Ivica Milosavljević, specijalista sudske medicine iz Beograda, potvrđeno je da je uzrok smrti Davida Dragičevića bilo utapanje, kao i da je zadobio povrede na tijelu u sukobu sa jednom ili više osoba, te povrede koje su nastale nakon što je bio u vodi.

Nova obdukcija na VMA urađena je na zahtjev porodice Dragičević, a rezultati će biti dio materijalnih dokaza nove istrage koja je pokrenuta u ovom slučaju.

Nova istraga u nadležnosti je Uprave kriminalističke policije za organizovani kriminal MUP RS.

Među materijalnim dokazima biće i laptop, koji je pronađen u kanalu rijeke Crkvene, na čijoj obali je i pronađeno tijelo Dragičevića nakon šestodnevne potrage.

Pored nalaza obdukcije i pronađenog laptopa tim istražilaca MUP Republike Srpske, koji će provesti novu istragu o tragičnoj smrti mladića, koja je uznemirila javnost, detaljno će provjeriti i na koji način je pokojni mladić dospio uopšte u rijeku Crkvenu, te s kojim osobama je bio u kontaktu kobne večeri.

– Jedan dio istrage odnosiće se na detaljnu provjeru osoba sa kojima je mladić bio u kontaktu kobne večeri, provjeriće se još jednom njihove izjave. Takođe, ispitaće se pod kakvim okolnostima je Dragičević upao u rijeku Crkvenu na mostu u banjalučkom naselju Lauš i pod kojim okolnostima – ispričao je izvor portala Srpskainfo iz istrage.

Za porodicu i prijatelje pokojnog mladića, između ostalog, neshvatljiv je i dio koji je zaključila prva istraga, a prema kojoj se David utopio u rijeci Crkvena.

– Rijeka Crkvena, posebno dio kroz koji je, kako to tvrde u policiji, prošlo Davidovo tijelo, prepuno je pacova, a na beživotnom tijelu nije zabilježen nijedan ugriz. Takođe je neshvatljivo da David šest dana provede u Crkvenoj, ako se zna da je kratak tok između mjesta na kojem je navodno upao u rijeku, te dijela na kojem je pronađeno njegovo beživotno tijelo – ispričao je prijatelj porodice pokojnog mladića.

Ekipa srpskainfo.com juče je obišla mesto na kojem je David navodno upao u Crkvenu. Na prvi pogled uočava se da je ograda mosta izrazito niska, a da na početku mosta ograde čak i nema.

Novom istragom očekujem da ćemo dobiti istinu o tome šta se te večeri dešavalo sa mojim sinom Davidom – rekao je Davor Dragičević.

On je ponovio da ga ne interesuju nikakve spekulacije, nego da žele samo činjenice i istinu.

Dragičević je istakao da je zahvalan predsjedniku RS Miloradu Dodiku i ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, koji su ga posjetili i pružili mu podršku.

– Zahvalan sam Dodiku koji je došao prvo kao građanin da mi pruži podršku u ovim teškim trenucima. Rekao mi je samo da mu kažem šta mi treba i da ću sve imati, zbog čega sam mu zahvalan – istakao je Davor Dragičević.

Davidova majka Suzana Radanović takođe je potvrdila da im je predsjednik obećao sve što su od njega tražili.

FBI se uključuje u istragu

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i direktor policije Darko Ćulum juče su upoznali pripadnike FBI sa slučajem Davida Dragičevića.

Ovom prilikom pripadnici FBI izrazili su zainteresovanost za navedeni slučaj i ponudili da na osnovu iskustva stečenog u sličnim predmetima, pruže pomoć u vidu konsultacija.

– Ministarstvo će poslije komplemetiranja predmeta nadležnom tužilaštvu dostaviti izvještaj o preduzetim radnjama, o čemu će javnost biti informisana – rekla je portparol MUP RS Danica Gnjatović.

Tužilaštvu dostavljen izvještaj 

Okružnom tužilaštvu danas je od Ministarstva unutrašnjih poslova RS dostavljen izvještaj o smrti Davida Dragičevića, potvrdili su u ovom tužilaštvu.

Oni su dodali da je  su uz izvještaj dostavljeni i svi dokazi koji su prikupljeni u toku rasvjetljavanja okolnosti
smrti.

-Postupajući tužilac je i prije dostavljanja predmetnog izvještaja zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, preduzimao određene radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti smrti Davida Dragičevića – rekli su u ovom tužilaštvu.

Nakon zaprimanja predmetnog izvještaja ovo tužilaštvo će i dalje raditi na utvrđivanju svih relevantnih činjenica koje se odnose na smrt navedenog lica, a nakon čega će biti donešena tužilačka odluka.

O tužilačkoj odluci javnost će biti blagovremeno obavještena.

(Srpskainfo)

Oznake: Dragan Lukač