Vijesti 25.03.2016.

Ponovo nije izabran rektor banjalučkog Univerziteta

ČITANJE: 2 minute
kampus rektorat
Senat Univerziteta u Banjaluci ni danas nije izabrao novog rektora banjalučkog univerziteta.

Među pet kandidata za funkciju rektora – Rajka Gnjate, Novaka Kondića, Nikole Poplašena, Vitomira Popovića i Milana Mataruge, nijedan nije imao neophodnu natpolovičnu većinu glasova.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da se i ovaj put glasalo u dva kruga, te da je drugom krugu profesor Mataruga dobio 14, a Kondić 13 glasova, ali da nijedan od njih nije dobio neophodnu natpolovičnu većinu glasova članova Senata.

“Bio je jedan nevažeći glas, a kolega Mataruga je iskoristio svoje pravo da ne glasa”, rekao je Stanić, ističući da bez obzira na proceduru izbora novog rektora, Univerzitet u Banjaluci radi nesmetano.

Stanić je najavio da će naredne sedmice biti ponovo održana sjednica Senata, na kojoj će biti odlučeno o raspisivanju trećeg ovogodišnjeg konkursa za izbor rektora.

Redovni profesor Univerziteta u Banjaluci i prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Milan Mataruga rekao je da je danas jedan glas nedostajao da novi rektor bude izabran.

On je naglasio da svoje pravo glasa nije iskoristio jer je smatrao da će se na taj način postići jedinstvo i konsenzus na Univerzitetu.

Redovni profesor i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Novak Kondić istakao je da ovakav način glasanja i ponavljanja procedura izbora ne ide na čast akademskoj zajednici.

Redovni profesor Univerziteta u Banjaluci i dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je da je ozbiljan problem to što je Univerzitet u velikoj mjeri izgubio svoju autonomiju jer su se političke partije umiješale u proceduru izbora rektora.

Redovni profesor Univerziteta u Banjaluci i kandidat za izbor rektora Nikola Poplašen rekao je da je procedura izbora rektora bila legalna, ali procedura glasanja politički motivisana.

Konkurs za izbor rektora raspisao je 3. marta Senat Univerziteta u Banjaluci.

Prije ovog konkursa, Senat Univerziteta je raspisivao konkurs 28. januara, ali rektor na osnovu tog konkursa nije izabran jer su kandidati Novak Kondić i Milan Mataruga imali isti broj glasova članova Senata zbog čega je bilo neophodno ponoviti konkurs za izbor rektora.

Prema Statutu Univerziteta u Banjaluci, Senat Univerziteta bira rektora na period od četiri godine, sa mogućnošću jednog reizbora.

Funkciju rektora u prethodna dva mandata obavljao je Stanko Stanić, a rektori Univerziteta u Banjaluci od njegovog osnivanja 1975. godine do danas bili su i Dragoljub Mirjanić, Rajko Kuzmanović, Dragica Dodig, Dragomir Malić i Ibrahim Tabaković.

(Agencije)