Politika 27.11.2022.

Ponovo odgođeno potpisivanje sporazuma Osmorka-HDZ?

ČITANJE: 1 minuta

Potpisivanje koalicionog dogovora Osmorke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine izgleda da je ponovo prolongirano, piše Politicki.ba

Nakon što je prvobitni dogovor da se dokument potpiše 25. novembra promijenjen na zahtjev Dragana Čovića, prema informacijama Politicki.ba on je ponovo zatražio odgađanje.

Prema  informacijama dogovor stranaka koje imaju želju vladati entitetom F BiH trebao bi biti potpisan “uskoro” ili “ubrzo”. Iz izvora Osmorke potvrđeno je da se pregovara o (novom) datumu potpisa.

Nejasno je šta je dovelo do odgađanja. Čelnici Osmorke najprije su se pohvalili da će sporazum s HDZ BiH biti potpisan na Dan državnosti BiH. Taj čin je trebao biti obavljen u Parlamentu BiH.  Onda je Čović zatražio pomjeranje i predložio da se sve obavi 29. novembra.

To je godišnjica kada je šest čelnika tzv. “Herceg Bosne” osuđena u Tribunalu u Hagu.  Jadranko Prlić i ostali oglašeni su krivi i za udruženi zločinački poduhvat.  Sada je i taj datum pod upitnikom.

Prema informacijama Politicki.ba odgodu je ponovo zatražio Čović.  Potpisivanje bi trebalo biti realizirano “do kraja sedmice”.

(Z.M)

Oznake: Osmorka, sporazum