Vijesti 26.04.2016.

Ponovo otet Srbin u Libiji

ČITANJE: 2 minute
AppleMark

AppleMark

Državljanin Srbije Miroslav Tomić (36) otet je u subotu u Libiji. Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije potvrdili su ovu informaciju za “Novosti”, ističući da su u stalnom kontaktu sa libijskim vlastima, sa kojima čine sve da se ova situacija što prije razriješi i srpski državljanin što prije nađe na slobodi.

Kako saznaje list, Tomić, koji radi na naftnim poljima udaljenim od glavnog grada Tripolija 1.200 kilometara, otet je kod naftne bušotine “Mesina oilfild”, koja je u vlasništvu kompanije “Arabian gold oliv kompani”. Inače, bušotina se ne nalazi u zoni sukoba, zbog čega se pretpostavlja da su otmicu izvršile lokalne kriminalne grupe, najvjerovatnije kako bi tražili otkup.

Potraga je započela odmah po prijavi nestanka.

Prema nezvaničnim informacijama, Tomić je najvjerovatnije otet dok je obilazio naftne bušotine. Inače, u Libiji je posljednjih 20 godina i zaposlen je u njemačkoj kompaniji “Ferostal”, koja se bavi održavanjem naftnih cijevi i postrojenja, a u ekipi je jedini Srbin. Kako je moglo da se čuje, on, kao i ostali zaposleni, dobio je garancije da će biti bezbijedan, tim prije što je obezbjeđenje oko naftnih polja.

Prije pet godina, firma je evakuisala svoje radnike iz zona sukoba, a otmica se odigrala u mirnom dijelu zemlje, zbog čega se i pretpostavlja da je izvršena kako bi se tražio otkup. Tomić, čija porodica živi u selu Brasina kod Malog Zvornika, do prije tri nedjelje je bio u Srbiji, a planirao je da se vrati u julu kako bi sa suprugom i dvojicom maloljetnih sinova otišao na zajednički odmor. Posljednji se sa njim, dan prije otmice, čuo prijatelj koji takođe živi i radi u Libiji. O nemilom događaju, Tomićevu porodicu obavijestili su nadležni iz kompanije “Ferostal”.

Početkomm novembra prošle godine u blizini Sabrate kidnapovani su službenici srpske ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić. Nažalost, ubijeni su 19. februara prilikom američkih vazdušnih napada na uporište Islamske države.

Sredinom januara ove godine, poslije deset mjeseci zarobljeništva iz zatvora u Tripoliju pušten je Srđan Babić. Bivši tjelohranitelj Zorana Đinđića, radio je za francusku kompaniju “Argus” koja se bavi poslovima fizičkog obezbjeđivanja diplomatskih i privrednih misija.

(Novosti)